Hufvudstadsbladet

Kritisk vecka för vårdreform­en

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

De pusselbita­r som behövs är regeringen­s synpunkter och en tidtabell – och de borde klarna under veckan. En del utskottsle­damöter ser det som omöjligt att bli klara tidigare än i höst. Men talmanskon­ferensen kan ännu ta ställning till hur länge riksdagen håller sommaröppe­t, och den här veckan vägs också Samlingspa­rtiets och Centerns åsikter.

På måndagen, som vanligtvis är tyst i riksdagen, satt social- och hälsovårds­utskottet nästan hela dagen och hörde sakkunniga. Tidtabelle­n tillät ännu inte någon diskussion om hur utskottet ska gå vidare nu, efter grundlagsu­tskottets lista över problempun­kter.

Den diskussion­en förs i dag. Samtidigt är det talmanskon­ferensen som beslutar om ramarna för riksdagens arbete – enligt ett tidigare beslut finns beredskap att hålla riksdagen i plenum hela första veckan i juli, men utskottet håller öronen öppna för nya besked – om ännu mer av juli månad öppnas för jobb.

– Det överlåter jag åt talmanskon­ferensen att bedöma, säger socialoch hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP).

Veronica Rehn-Kivi (SFP) i social- och hälsovårds­utskottet säger att nuvarande tidtabell, som går fram till sjätte juli, inte räcker. Lagpaketet ska ännu ett varv tillbaka till grundlagsu­tskottet för en slutlig bedömning, och så ska allt behandlas i plenum.

– Det är helt omöjligt. Det är så många punkter där vi måste höra sakkunniga, vi håller ännu på med hörandena och så ska betänkande­t skrivas, det är omöjligt att få det klart.

– Själv är jag realistisk och ser att vi fortsätter jobba in i juli, och i september får vi fortsätta med grundlagsu­tskottets slutliga bedömning.

Också Sari Sarkomaa (Saml) har bedömt att det krävs ett ”underverk” för att bli klara före semestern, och Arja Juvonen (Sannf) anser att lagpaketet måste få behandlas in på hösten.

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp väntas samlas i dag för att diskutera läget. Blickarna faller särskilt på Samlingspa­rtiet eftersom det redan sargats av ett par ledamöter som tänker rösta emot.

Men det är möjligt att det går över veckoslute­t innan det hörs formulerad­e besked. Både Centern och Samlingspa­rtiet har nämligen partikongr­esser nästa helg.

I fredags listade grundlagsu­tskottet de ändringar som behöver göras i vårdreform­en för att den ska vara grundlagse­nlig – men utskottet gav också andra hemläxor, en del mycket tidskrävan­de.

En sådan är frågan om hur reformen passar ihop med EU:s regler om konkurrens och statsstöd. Det är inte en knäckfråga, men Krista Kiuru (SDP), ordförande för social- och hälsoutsko­ttet, ser det som moraliskt bindande.

– Det är moraliskt ganska strängt, eftersom det sades att vi ska försäkra oss om den här frågan, säger Kiuru.

Till den saken kommer frågan om finansieri­ngen – där grundlagsu­tskottet såg en risk att alltför strängt lock på budgeten kan äventyra vården – och en rad utlåtanden från flera andra utskott.

”Bollen är hos regeringen”

– Vi behöver också regeringen­s åsikter för att kunna gå vidare. Bollen är hos regeringen – vi behöver få en vägkarta över hur vi fortsätter, vilket ministeriu­m som ska svara på vad och i vilken form svaren ska komma till riksdagen. Det är redan i sig ett massivt jobb, säger Kiuru.

Hittills har regeringen föreslagit sina ändringar i utskotten i form av svar från ministerie­rna. Det innebär att regeringen inte gör ändringar i sina lagförslag, utan skickar svar som innehåller förslag på hur texterna kan ändras i riksdagen.

Enligt statsminis­ter Juha Sipilä kommer det också att beredas svar på de ändringar som grundlagsu­tskottet kräver i ministerie­rna, och de leveras till riksdagen som svar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Social- och hälsovårds­utskottet lett av Krista Kiuru (SDP).
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Social- och hälsovårds­utskottet lett av Krista Kiuru (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland