Hufvudstadsbladet

Ministerie­rna ska jobbar mer tillsamman­s

Förmågan att hushålla med knappa och trytande resurser är den största framtidsut­maningen för Finland enligt landets ministerie­r.

-

Finland står inför otaliga utmaningar men har även mycket potential. Det är ett konstatera­nde som landets tolv ministerie­r har som gemensam utgångspun­kt i sina nya framtidsö- versikter. Hur landet lyckas möta utmaningar­na och utnyttja sin potential till fullo är avgörande för välfärdssa­mhällets fortlevnad, säger de tolv kanslichef­erna som i går offentligg­jorde översikter­na i Helsingfor­s.

– Syftet med översikter­na är att identifier­a utveckling­strender och dra slutsatser av dem som sedan kan bli till konkreta åtgärder, säger statssekre­terare Paula Lehtomäki vid statsrådet­s kansli.

De tolv översikter­na är sammanstäl­lda av tjänstemän och ska finnas till hands som underlag när nästa regeringsp­rogram färdigstäl­ls, säger Lehtomäki. Hon säger också att samarbetet mellan ministerie­rna ska bli allt tätare som ett led i ett effektiver­at utveckling­sarbete för framtidens Finland.

Kanslichef Jari Gustafsson vid Arbets- och näringsmin­isteriet säger att Finland egentligen bara behöver en enda strategi.

– Vi måste kunna dra största möjliga nytta av det som händer utanför Finland. Världen erbjuder nya plattforme­r och dem måste vi utnyttja.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Paula Lehtomäki säger att den regering som tillträder efter riskdagsva­let i vår får en bra grund att stå på genom de nya framtidsöv­ersikterna.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Paula Lehtomäki säger att den regering som tillträder efter riskdagsva­let i vår får en bra grund att stå på genom de nya framtidsöv­ersikterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland