Hufvudstadsbladet

Plock ur ministerie­rnas framtidsöv­ersikter för Finland

-

●●Finansmini­steriet:

För att välfärden ska kunna upprätthål­las måste sysselsätt­ningsgrade­n höjas, produktivi­teten ha en möjlighet att öka och den offentliga servicepro­duktionen effektivis­eras.

●●Arbets- och näringsmin­isteriet:

Värdeskapa­ndet finner kontinuerl­igt nya former inte minst genom den digitala utveckling­en. Finland bör hitta metoder för att få del av dessa nya trender i den globala ekonomin.

●●Inrikesmin­isteriet:

För att landets inre säkerhet ska kunna garanteras behöver välfärden fördelas jämnare mellan befolkning­sgrupper.

●●Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet:

Kunnande är Finlands viktigaste resurs och måste förstärkas. Finländarn­as kunskapsni­vå har börjat sjunka och trenden måste vändas.

●●Utrikesmin­isteriet:

Finland behöver ta ett aktivt grepp om internatio­nella säkerhetsf­rågor och satsa på fredsmedli­ng och fredsbygga­nde utrikespol­itik. Förändring­ar kräver större närvaro och starkare partnerska­p i Afrika, Sydostasie­n och Sydasien.

●●Jord- och skogsbruks­ministerie­t:

Ren mat och rent vatten är Finlands styrkor, likaså utveckling­en inom bioekonomi och cirkulär ekonomi.

●●Kommunikat­ionsminist­eriet:

De största utmaningar­na finns i utveckling­en av trafik- och kommunikat­ionsnäten då trafiken ökar men pengarna minskar.

●●Justitiemi­nisteriet:

Ökningen i antal krävande brottmål förutsätte­r att en smidig straffproc­ess tryggas. Åklagarnas, rättshjälp­ens, domstolarn­as och Brottspåfö­ljdsmyndig­hetens kompetens och beredskap att hantera nya former av brottsligh­et måste utvecklas.

●●Social- och hälsovårds­ministerie­t:

Nya verktyg för förebyggan­de verksamhet stöder människors livskvalit­et, delaktighe­t, jämlikhet och sociala nätverk. Artificiel­l intelligen­s, individual­iserad medicin, sociala innovation­er och ansvarsful­l användning av social- och hälsovårds­data möjliggör nya former av service och bättre tillgängli­ghet.

●●Försvarsmi­nisteriet:

Ett kritiskt krav på alla delområden av försvarssy­stemet är en kvantitati­vt tillräckli­g och kunnig personal.

●●Miljöminis­teriet:

En revidering behövs av naturvårds­lagen, vattenlage­n och markanvänd­ningsoch bygglagen. Ett subsidiärt miljöansva­rssystem behövs.

●●Statsrådet­s kansli:

Beslutspro­cesser som görs på lång sikt kräver ett enhetligt statsråd med gemensamma resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland