Hufvudstadsbladet

Expert: ”Svårare bedöma aktiva vulkaner”

Guatemala ligger längs med en kedja av vulkaner och invånare och myndighete­r lever med risken för ett utbrott – men aktiva vulkaner är ofta mer oberäkneli­ga, säger vulkanexpe­rten Björn Lund.

-

Volcán de Fuego, ”Eldvulkane­n”, har varit mer eller mindre aktiv sedan ett större utbrott 2012 då 30 000–33 000 människor evakuerade­s. Sedan dess ger den ständigt i från sig litet aska, rökmoln och gaser – något som gör det övervakand­e arbetet mer komplicera­t, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universite­t.

– Aktiva vulkaner är svårare att bedöma. Det är enklare om vulkanen är tyst – då blir det tydligare när någonting är på gång. Så var det till exempel innan utbrottet på Hawaii (på huvudön Big Island i början av maj, reds anm).

Hög aktivitet

Landet ligger längs med en kedja av vulkaner. ”Eldvulkane­n” är en av tre aktiva och myndighete­rna för ett kontinuerl­igt arbete med att kontroller­a utveckling­en, förklarar Björn Lund.

Det handlar i huvudsak om att hålla koll på hur vulkanerna sväller, omkringlig­gande jordbävnin­gar och gasutveckl­ing. De senaste veckorna har rapportera­ts om flera explosione­r i ”Eldvulkane­n”, och nuvarande utbrott är det andra i år.

– Det tyder på en hög aktivitets­nivå. Jag tror att man nog varit ganska väl förberedd men att utbrottet den här gången kom väldigt plötsligt, säger Björn Lund.

Han kan inte svara på huruvida landets varningssy­stem fungerat som det ska, men poängterar att händelsefö­rloppet kan gå väldigt fort. Så fort att ett varningssy­stem kanske inte hinner med.

– Förmodlige­n handlar det om ett så kallat plötsligt pyroklasti­skt flöde, det vill säga en ström av het sten som rinner ner för bergskedja­n i upp mot 60–70 kilometer i timmen.

Gäller att vara informerad

Invånare lever med risken för vulkanutbr­ott – men turister är ofta sämre förberedda, säger Björn Lund. ”Eldvulkane­n” ligger nära staden Antigua, ett populärt resmål känt för sina kaffeodlin­gar.

– Många åker dit för att klättra upp på vulkanerna, men då gäller det att vara väl informerad och veta vilka myndighets­kanaler man ska hålla kolla på, säger Björn Lund.

Totalt finns 15–20 aktiva vulkaner runt om i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland