Hufvudstadsbladet

Italienskt nej till EU:s asylreform

Italiens nya regering inleder sitt styre med att säga nej till EU:s asylreform – åtminstone som den ser ut just nu. Fast än så länge framförs budskapet bara av tjänstemän.

- Tt/Wiktor NummeliN

Italiens nye inrikesmin­ister Matteo Salvini ägnar själv morgondage­n åt ett möte i senaten, men skickar med ett tydligt nej till migrations­ministrarn­as diskussion i morgon om försöken att skapa nya gemensamma asylregler i EU.

– Jag kommer att vara i senaten för förtroende­omröstning­en, men kommer att säga åt vår delegation att säga nej. De förslag som nu ligger kommer i slutändan att straffa Italien och länderna vid Medelhavet och bara tjäna Nordeuropa­s intressen, sade Salvini på söndagen, enligt den italienska upplagan av nättidning­en Huffington Post.

I Salvinis frånvaro kommer Ita- lien att represente­ras av landets EUambassad­ör.

”Sträck ut en hand”

Dagens möte i Luxemburg har länge setts som avgörande för att EU-ledarna ska kunna ge slutgiltig­t klartecken till ett nytt asylsystem när de håller sitt nästa toppmöte i Bryssel om drygt tre veckor.

Även om Salvini gett order om ett italienskt nej för tillfället finns det ändå frågor där Italiens nya regering har liknande åsikter som den svenska – framför allt när det gäller att dela upp de asylsökand­e mellan medlemslän­derna.

I EU-parlamente­t i höstas överraskad­e Salvini och hans partikamra­ter i högerextre­ma Lega genom att inte rösta nej till det kompromiss­förslag som svenska ledamoten Cecilia Wikström varit ansvarig för.

Salvini kräver att fler EU-länder delar på ansvaret.

”Landstigan­det och omhänderta­gandet av hundratuse­ntals ’ickeflykti­ngar’ kan inte fortsätta att bara vara Italiens problem. Antingen sträcker Europa ut en hand för att hjälpa oss med säkerheten eller så måste vi välja en annan väg”, skrev Salvini på Twitter i går.

 ?? Foto: AnDrEAS SolAro ?? Italiens nye inrikesmin­ister Matteo Salvini.
Foto: AnDrEAS SolAro Italiens nye inrikesmin­ister Matteo Salvini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland