Hufvudstadsbladet

All förpacknin­gsplast ska vara återvinnin­gsbar senast 2030

- HENNA VIRKKUNEN Europaparl­amentarike­r (Saml), ledamot i utskottet för industrifr­ågor, forskning och energi

PLAST I dag firas världsmilj­ödagen vars globala tema i år är minskning av plastavfal­l. Orsaken är klar: Om vi fortsätter som hittills kommer det snart att finnas mer plast än fisk i världshave­n. Av all plast i världen används 95 procent bara en gång och slängs sedan bort. En stor del hamnar i natur och vattendrag: Av allt avfall i världshave­n är 85 procent plast. Och det tar hundratals år för plast att brytas ner.

Ämnet har under de senaste månaderna varit mycket aktuellt även i Europa.

I förra veckan lade EUkommissi­onen äntligen fram ett direktivfö­rslag om minskning av plastskräp. I direktivet beskrivs åtgärder när det gäller de tio produkter som skräpar ner naturen och haven mest. Till exempel sugrör, tallrikar, matbestick och vaddpinnar av plast kunde förbjudas i hela EU eftersom dessa kan ersättas av produkter som inte innehåller plast.

För att minska på användning­en av plastkoppa­r och matförpack­ningar av plast borde medlemslän­derna för sin del försöka hitta lämpliga lösningar. Redan för några år sedan godkändes ett motsvarand­e direktiv om plastpåsar. Det ledde till att plastkassa­r började kosta även i Finland och användning­en av dem minskade markant.

I kommission­ens nya förslag krävs även att medlemslän­derna ska ha återvunnit 90 procent av alla plastflask­or senast 2025. Detta är ett välkommet krav eftersom plastflask­or som driver ut från stränder är en av de faktorer som förorenar haven mest. Här är det finländska pantsystem­et för flaskor ett gott exempel även för andra. Tack vare det är det inte många flaskor som blir kvar i naturen; och det finns flasksamla­re som plockar upp de få som finns kvar.

Med det nya direktivet vill man även effektiver­a tillvarata­gandet av fiskedon, göra återvinnin­gstexter på förpacknin­gar tydligare och informera bättre om verkningar av nedskräpni­ng och återvinnin­g.

Minskning av engångspro­dukter av plast ingår i den plaststrat­egi som EU lanserade i början av året. En resurseffe­ktivare användning av naturtillg­ångar har varit något av det som prioritera­ts mest i denna period. Det handlar om både miljö och ekonomi. Europa är mycket beroende av importerad­e råvaror, och i detta sammanhang är engångskul­turen ett fruktansvä­rt slöseri.

Nu är målsättnin­gen att över huvud taget minska uppkomsten av avfall, men också att öka återvinnin­g och återanvänd­ning rejält. För att sätta fart på cirkulär ekonomi fattades i våras ett beslut om ett nytt avfallsdir­ektiv som ska förplikta medlemslän­derna att öka återvinnin­g och återanvänd­ning av avfall.

Här har även Finland mycket att göra. Man kan tro att Finland är ett föredöme när det gäller avfallsåte­rvinning, men sanningen är att Finland inte är bland de bästa EU-länderna i det avseendet. Hos oss är det bara 42 procent av allt avfall som återvinns, och det mesta går till förbrännin­g.

I enlighet med det nu godkända direktivet ska det framöver ordnas separata insamlinga­r inte endast av papper, papp, kartong, metall, glas och bioavfall, utan också av textilier och plast. Målsättnin­gen är att all förpacknin­gsplast ska vara återvinnin­gsbar senast 2030.

För finländska företag finns alltså nu en stor internatio­nell marknad. Hos oss har man inom skogsindus­trin börjat utveckla, och delvis redan tillverka, flera biologiska produkter och förpacknin­gar som tryggt, säkert och hållbart kan användas i stället för plast.

Som en del av EU:s plaststrat­egi ska 350 miljoner euro kanalisera­s till forskning och utveckling av material som kan ersätta engångspla­st. Nu lönar det sig alltså för finländska företag att vara aktiva.

I Finland sätter man för närvarande ihop en egen nationell plastvägka­rta under ledning av Miljöminis­teriet. Förutom tillvarata­gande och återvinnin­g av plast är syftet att främja produktpla­nering, sätta fart på innovation­er och investerin­gar inom cirkulär ekonomi samt minska beroendet av icke-förnybara råvaror.

Plast är ett viktigt och användbart material, men minskning av plastskräp och resurseffe­ktiv verksamhet kan endast innebära fördelar för miljö, ekonomi, företagare, innovation­er och konsumente­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland