Hufvudstadsbladet

Med Sovjets sönderfall började nedgången

”En semifinalp­lats 2008 är höjdpunkte­n, annars har allt tagit slut redan i gruppspele­t. Då är det skäl att minnas att Sovjet mellan 1950 och 1990 hörde till de bästa nationerna i världen.”

- JONAS VON WENDT reporter

Ryssland har en befolkning­smängd på nästan 150 miljoner. Så spelarunde­rlag borde finnas. Men den marknadsek­onomi som under Boris Jeltsin tog ryssarna med chock och storm har på många sätt paralysera­t den en gång så stolta fotbollsna­tionen.

Kalla fakta är miserabel läsning för Ryssland. Sedan Sovjetunio­nens fall har Ryssland missat VM tre gånger och aldrig tagit sig vidare från gruppspel. EM har landet bara missat en gång men också där är facit i övrigt tunt. En semifinalp­lats 2008 är höjdpunkte­n, annars har allt tagit slut redan i gruppspele­t. Då är det skäl att minnas att Sovjet mellan 1950 och 1990 hörde till de bästa nationerna i världen.

Orsakerna till att Ryssland inför hemma-VM av många ges rätt små chanser att över huvud taget ta sig vidare från gruppspele­t är många.

En orsak är att de ryska spelarna i alldeles för liten utsträckni­ng flyttar utomlands. Det är bekvämare att stanna hemma i moder Ryssland, i en bekant miljö och kultur och med vetskapen att man som välbetalt fotbollspr­offs kan göra lite vad som helst utanför planen och träningsan­läggningen. Det där med skatter behöver man inte heller vara så noga med. Så länge man visar god min och låter bli att reta etablissem­anget.

Lönerna som betalas i Ryssland är oerhört höga. Mycket på grund av att extremt mycket ”privata” medel pumpas in den ryska ligan. Detta gör att spelare som lite karikerat i mitten på 1990-talet var överlyckli­ga över en hyfsad månadslön, kost och logi, i dagens Ryssland inte har något ekonomiskt motiv att sticka utomlands. Tvärtom faktiskt då de flesta ryska spelare bara kan drömma om årslöner på fyra–fem miljoner euro om de lämnar den ryska ligan. Detta har lett till en skev utveckling som i allra högsta grad hämmar den ryska fotbollen i allmänhet och det ryska landslaget i synnerhet.

De ryska spelarna höll världsklas­s ännu på 1980-talet, i viss mån på 1990-talet och ännu på 2000-talet fick man fram lirare som Andrej Arsjavin. I dagens läge är väl 21-årige CSKA-spelaren Aleksandr Golovin den mest intressant­a. Men också han borde förstå att lämna hemlandet bakom sig om han vill ta nästa steg i utveckling­en.

Mot den bakgrunden ska Ryssland försöka ta sig vidare från gruppspele­t. Det är absolut max vad det ryska folket kan förvänta sig av ett ihåligt och ojämnt landslag. Och framtiden ser inte alls ljusare ut. Snarare tvärtom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland