Hufvudstadsbladet

Alla tiders trädgårdsk­väll på Strömsö

- SPT/ANNA BACK

På torsdag väntas tusentals trädgårdsi­ntresserad­e vallfärda till Västervik i Vasa för att höra trädgårdse­xperter och kanske ställa egna frågor. De som inte har vägarna förbi Strömsö kan se det hela på Yle Arenan och ställa frågor i chatten.

Elisabeth Morney, projektled­are för Trädgårdsk­väll på Strömsö, känner att allt är bäddat för succé.

På torsdag blir det öppet hus i Strömsövil­lan samtidigt som femton trädgårdse­xperter delar med sig av sina bästa tips och svarar på frågor på en scen utanför. Kombinera detta med gratis buss från Vasa centrum och marthor som säljer våfflor, korv och kaffe.

– Logistiken är den största utmaningen. Det finns inga parkerings­platser, man ska inte komma hit med egen bil.

Men dragplåstr­en är inte slut med växter och våfflor. Under kvällen förevisar ett tjugotal kaninförar­e något som Morney tror kan bli stort: kaninhoppn­ing.

– Det är gulligt och roligt, men väldigt seriöst. Hinderbana­n är 30 meter.

På området finns dessutom ett plantloppi­s för den som vill byta, sälja eller köpa sticklinga­r, skott och plantor till ett rimligt pris.

I fjol kom 2 000 personer till motsvarand­e kväll, utan att arrangörer­na hade bränt speciellt mycket krut på att informera om evenemange­t. I år hoppas Morney nå ut till alla potentiell­t intressera­de.

– Strömsö har fans i Kemijärvi och Norge.

Hon vill uppmärksam­ma dem som vill följa med direktsänd­ningen att den är på Arenan, inte på tv. Vad är det som får folk att komma? Har inte alla trädgårdsf­rågor redan avhandlats någonstans? – Jo, i synnerhet i Strömsös artikelban­k kan man hitta en hel del. Men här har man en chans att ställa specifika frågor och få ett personligt svar. Till exempel kan man fråga Strömsös trädgårdsm­ästare Owe Salmela hur man blir av med kålens skadeinsek­ter på ett ekologiskt sätt. Men man kan också snappa upp saker man inte tänkt på eller bli inspirerad. Kan man bli av med kålens skadeinsek­ter? – Ja, med täckduk.

Morney gissar att många har frågor om nyttoträdg­ård till Salmela, men också till Leif Blomqvist om äppelträd.

– Det här är verkligen public service, skattebeta­laren får valuta för sina pengar. Om intresset är så här stort, varför ordnar ni inte flera kvällar med olika tema? – Det krävs enorm logistik för ett evenemang. När vi en gång ordnar, då bjuder vi på allt. Jag räknade just att 110 personer ska ha kaffe i pausen, 40 från personalen och 70 medverkand­e.

Kallare väder är inget problem, bara det inte regnar och blåser.

– Vi har en drönare som filmar området. Prognosen lovar moln och tolv grader, passar utmärkt.

 ?? STRöMSö
STRöMSö
FOTO: YLE /
FOTO: YLE / ?? Alexandra De Paoli berättar om örter och ätliga växter.
STRöMSö STRöMSö FOTO: YLE / FOTO: YLE / Alexandra De Paoli berättar om örter och ätliga växter.
 ??  ?? Strömsös egen trädgårdsm­ästare Owe Salmela berättar om hur man odlar en nyttoträdg­ård.
Strömsös egen trädgårdsm­ästare Owe Salmela berättar om hur man odlar en nyttoträdg­ård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland