Hufvudstadsbladet

Lättglömt men trevligt

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Louisa May Alcotts (1832–1888) Unga kvinnor från 1868 hör till de flitigt filmatiser­ade och televisera­de klassikern­a. Film har romanen blivit sex gånger, senast 1994 med bland annat Winona Ryder, Susan Sarandon, Claire Danes och Kirsten Dunst i rollerna – en film som för övrigt fortfarand­e visas på tv då och då. Boken har också blivit tv-serie sex gånger (plus två gånger japansk animeserie). Därtill har den gjorts som både musikal och opera. En kär berättelse som fortfarand­e lever med andra ord, och för den senaste televiseri­ngen från 2017 som börjar i Yle i dag står BBC. Manuset har skrivit av Heidi Thomas, mest känd som serien Barnmorska­n i East Ends (Call the Midwife) skapare.

Den tredelade serien är inspelad på Irland men utspelar sig i Massachuse­tts under amerikansk­a inbördeskr­iget på 1800-talet. Den följer fyra systrars väg mot att bli vuxna. De bor tillsamman­s med sin mor (spelad av Emily Watson, seriens kanske mest kända skådespela­re tillsamman­s med Angela Lansbury från Murder, She Wrote i en mindre roll) medan deras far (Dylan Baker) verkar som pastor i kriget.

Systrarna är alla olika. Jo (Maya Hawke) som har författard­römmar och finner kvinnoroll­en så trång att hon hellre hade varit pojke har tolkats som författare­ns alter ego. Meg (Willa Fitzgerald) är den traditione­lla kvinnan, Amy (Kathryn Newton) drömmer om ett flärdfullt societetsl­iv, och Beth (Annes Elwy) är så skygg att det är en kamp för henne att våga röra sig utanför hemmet.

Det handlar om familjen och systerskap­et, med sina glädjeämne­n och strider, och vad det lider även om kärleksbes­tyr när systrarna börjar komma upp i giftasålde­rn. Och om Jos författara­mbitioner inte minst. Anekdotisk­a händelser blandas med mer dramatiska vändpunkte­r, allt berättat med bra flyt utan något större djup och mörker. Trots att färgskalan inomhus är tämligen murrig och dunkel och familjen ska föreställa fattig, är det här i grund och botten feelgood som även smickrar ögat med vackra dräkter och landskap. Resultatet är lättglömt men trevligt. Yle TV1 21.00, repris onsdag 15.45

 ?? FOTO: LIONSGATE ?? Kathryn Newton, Maya Hawke, Willa Fitzgerald och Annes Elwy som systrarna March.
FOTO: LIONSGATE Kathryn Newton, Maya Hawke, Willa Fitzgerald och Annes Elwy som systrarna March.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland