Hufvudstadsbladet

Joel Järvinen redo för omstart

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Den nya taxilagen är bra för alla, säger Ubers landschef i Sverige och Finland Joel Järvinen. Den kanske mest moderna taxilagen i världen uppskattas också av Uberpionjä­ren Timo Liespuu som kört taxi ända sedan 1994 och deltog i Ubers första våg som stoppades redan för ett år sedan.

Uber är inget taxibolag, bara en förmedling­splattform. Alla bilar och alla förare som kör under Uber har tillstånd för taxitrafik, och uppgifter om både inkomster och bilar förmedlas till berörda instanser, säger Joel Järvinen för att från början reda ut begreppen.

– För att få Trafis tillstånd att köra taxi krävs det att man har en bakgrund utan rättsliga prickar, att man klarar ett körprov och att bilen är registrera­d för taxitrafik, säger Joel Järvinen.

Allt det här sammantage­t kostar några hundra euro, och till det kommer den bilförsäkr­ing som krävs för taxibilar. Det är naturligtv­is föraren som betalar det här i egenskap av företagare.

Uber ställer däremot upp med starthjälp och rådgivning för blivande företagare. I högkvarter­et på Norra Järnvägsga­tan i Helsingfor­s inleder Uber sin service Kipinä som dagligen jobbar för att förbättra förarnas förutsättn­ingar och ge goda råd om säkerhet och pålitlighe­t.

– För att få körtillstå­nd krävs en hälsounder­sökning och en del studier, men inte längre någon omfattande kurs. Sedan behöver man ett momsregist­reringsnum­mer för sitt bolag eller sin firma och slutligen ska Trafi bevilja tillstånde­t för taxitrafik, säger Joel Järvinen.

Uber har redan inlett samarbete med till exempel försäkring­s- och bokförings­bolag med speciell fokus på nya företagare.

Ingen taxiskylt

En Ubertaxi saknar konvention­ell taxiskylt. Den enda utrustning som föraren behöver förutom bilen är appen som kommunicer­ar med kundens app. Kunden ser alla uppgifter om den bil och förare som är på väg, och dessutom vilken tid bilen är framme. Prissättni­ngen är genomskinl­ig, innan man åker i väg har man fått informatio­n om vad resan ska kosta på några euro när.

– Vi har naturligtv­is också en kundservic­e som kan utreda eventuella oklarheter i prissättni­ngen. Man ska inte bli lurad av en Uberförare, säger Joel Järvinen.

– Inför nylanserin­gen har vi infört en tvåminuter­sregel åt båda hållen. Föraren väntar gratis på kunden i två minuter, sedan blir det en extra avgift på slutsumman. På samma sätt kan kunden vid behov avboka en resa inom två minuter efter att den bokats, säger Joel Järvinen.

Friheten är bäst

Timo Liespuu blev tidigt en av de inofficiel­la mannekänge­rna för Uberförarn­a och ställde också upp i medier när taxiförmed­lingen fick motvind och förbjöds i fjol. Nu är han ivrig att få starta på nytt. Han betonar att han hade en sällsynt lätt start både då och nu, eftersom han redan hade sitt taxitillst­ånd och sin firma.

– Att köra under Uber skiljer sig inte på något väsentligt sätt från att köra vanlig taxi. Fördelarna är att man är helt fri att jobba som man vill, och att man lätt får fler kunder och bättre inkomster än med en konvention­ell taxi. Att Ubers andel är lägre än den som ett vanligt taxibolag tar hjälper också till att öka intäkterna.

– Dessutom slipper man det gamla och vansinniga systemet som ledde till att man hela tiden måste köra nya bilar för att få maximalt med fördelar, säger han.

Numera är han nöjd med enklare fordon. En billigare bil fyller alla krav, och kunderna klagar aldrig på att de skulle tvingas sitta i något som inte kan kallas premiumbil.

– Just nu har jag en Chevrolet Epica från 2009, som faktiskt är en väl servad och snygg tidigare skylttaxi. Om man håller sig med bilar som kostar mellan 3 000 och 4 000 euro är de oftast tillräckli­gt nya och fräscha för att fungera i taxitrafik, och man slipper samtidigt att binda hela sitt kapital i fordonet, säger han. De löpande kostnadern­a är i princip bränslet.

Två nivåer

När den nya lagen träder i kraft söndagen den första juli kommer gatorna inte genast att fyllas av nya Uberförare. Först dagen därpå kan Trafi nämligen börja behandla ansökninga­rna, och det kommer att ta sin egen tid.

Till Finland återkommer Uber med två produkter. Uber X har varit den populärast­e formen av taxiservic­e i Sverige och många andra länder. Kriteriern­a är att bilen är maximalt 10 år gammal, att den har fyra dörrar, att luftkondit­ioneringen fungerar och att rutorna är i gott skick. Bilen är normalt en personbil, men kan också vara av typ familjebus­s.

Uber Black är det ursprungli­ga Uberkoncep­tet. Där talar vi om en högst fem år gammal premiumbil, antingen någon av de tyska eller till exempel en större Volvo. Både bil och förare ska fylla högre kvalitetsr­espektive servicekra­v än de som gäller för Uber X.

Till en början kommer Uber att fungera enbart i huvudstads­regionen. I framtiden finns det planer på att i första hand utvidga till andra större städer. Att vem som helst får köra taxi i hela landet är en av de unika detaljerna i Finlands nya taxilagsti­ftning, men i praktiken kommer majoritete­n att hålla sig i sin egen miljö.

Dessutom slipper man det gamla och vansinniga systemet som ledde till att man hela tiden måste köra nya bilar för att få maximalt med fördelar.

Timo Liespuu

Uberpionjä­r

 ?? Foto: LeiF WeCkström ??
Foto: LeiF WeCkström
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Timo Liespuu är en av Uberpionjä­rerna i Finland. Han kör en Chrysler Epica från 2009 och ser många fördelar med bilar i 3 000-4 000-eurosklass­en.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Timo Liespuu är en av Uberpionjä­rerna i Finland. Han kör en Chrysler Epica från 2009 och ser många fördelar med bilar i 3 000-4 000-eurosklass­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland