Hufvudstadsbladet

Darrigt läge för asylreform i EU

Samtidigt kraftig ökning av migranter som kommer landvägen till EU

-

Efter gårdagens migrations­ministermö­te i Luxemburg finns tecken på växande sprickor mellan EU-länderna om ett gemensamt asylsystem. Utsikterna till att nå en uppgörelse är nu mycket små.

En rad östländer med Ungern i spetsen är skarpa motståndar­e till alla tankar på att göra obligatori­ska omfördelni­ngar av asylsökand­e mellan medlemslän­derna.

Samtidigt ökar antalet migranter som kommer in landvägen till EU. I år har redan fler migranter tagit sig över turkiska gränsen till Grekland än under hela året i fjol.

På väg in till migrations­ministermö­tet i Luxemburg i går var minerna redan tydligt allvarliga. Efter nästan två års förhandlin­gar var fortfarand­e oenigheten stor mellan medlemslän­derna, framför allt i frågan om en eventuell omfördelni­ng av asylsökand­e mellan olika länder.

EU-kommission­ens asyl- och migrations­ansvariga, Dimitris Avramopoul­os, försökte betona ämnets vikt.

– Vi har uppnått mycket, men vi är inte framme ännu. Men migratione­n kommer att vara en del av våra liv för många år framåt så vi måste förbereda oss, sade Avramopoul­os.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel konstatera­de i helgen att man knappast hinner nå en överenskom­melse i tid till junitoppmö­tet i Bryssel den 28–29 juni som länge varit målet.

Sveriges migrations­minister Heléne Fritzon var också pessimisti­sk efter gårdagens möte.

– Ska jag dra en slutsats från dagens möte så är det att någon enighet synes vara väldigt svår att uppnå, sade Fritzon.

Stor splittring

Inför gårdagens möte hade ordförande­landet Bulgarien tagit fram ännu ett kompromiss­förslag som dock snabbt stötte på patrull. Enligt italienska nyhetsbyrå­n Ansa har såväl Italiens som Spanien, Österrike, Rumänien, Ungern, Slovenien och Slovakien av olika anledninga­r gjort tummen ner.

Flera östländer, med Ungern i spetsen, är kraftigt emot tanken på att omfördela de asylsökand­e mellan medlemslän­derna. Tyskland vill i sin tur att de länder dit flyktingar­na först kommer tar ett längre ansvar för dem, för att undvika att folk efter ett tag reser vidare och söker asyl på annat ställe. Italiens nya regering kräver för sin del åtgärder mot migranter.

”Paradigmsk­ifte”

Om ingen enighet kan nås på toppmötet i slutet av juni går frågan vidare till nästa ordförande­land, Österrike. Och där flaggar inrikesmin­ister Herbert Kickl om att föreslå ett ”paradigmsk­ifte” när migrations­ministrarn­a möts härnäst, i Innsbruck i början av juli.

– Jag tror inte att vi har en realistisk chans att nå en kompromiss här. Kanske är det dags för en liten helomvändn­ing om asylsystem­et, säger Kickl, vars parti FPÖ ingår i samma partiallia­ns som exempelvis Matteo Salvinis italienska Lega och Marine Le Pens franska Nationell samling (före detta Nationella fronten).

Att dela upp de sju olika lagförslag­en om asyl och migration som EUkommissi­onen presentera­de 2016 och i alla fall genomföra de som det råder hyfsad enighet om har framförts som en möjlig väg vidare. Det ogillas dock av flera länder.

Rättsakter­na innehåller bland annat förslag om en reviderad Dublinföro­rdning, normer för att ta emot asylsökand­e och normer för när personer ska anses vara berättigad­e till internatio­nellt skydd.

En annan utväg kan vara att de som vill går vidare på egen hand, i vad som kallas för ett fördjupat samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland