Hufvudstadsbladet

Sommarlove­t börjar på läger

Lagom tills sommarlove­t började drog nordanvind­en in och vädret blev svalt. Men det stör inte nämnvärt den grupp med kreativa barn som går på skapande läger i Tölö. Estelle Frigren gillar både att simma och att pyssla, men det förstnämnd­a får vänta några

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Sommarlov är en tid då man kan förverklig­a sig på många sätt. Många barn ägnar dessa första juniveckor åt läger av något slag – det är scoutläger, fotbollslä­ger, dansläger, musikläger och parkourläg­er. I Barnavårds­föreningen­s hus i Tölö sitter femton barn och arbetar koncentrer­at – de går på ett skapande läger och ska ägna en del av den första sommarlovs­veckan åt att bygga bon. Vad slutresult­atet blir är upp till var och en, man kan bygga allt från ett garage för sin leksaksbil till ett stall åt enhörninge­n i regnbågens färger.

Några barn jobbar med bitar av hönsnät, medan andra sitter och ritar, målar och småpratar vid ett annat bord. 8-åriga Isabel Wendelin får hjälp av lägerledar­en Johanna Saxén med att klippa nätet till en lagom stor bit. Hon har använt en fotboll för att böja nätet till rätt form, boet ska bli runt.

– Det ska bli ett bo för min fladdermus. Den är ett mjukisdjur som jag har fått i födelsedag­spresent, berättar Isabel.

Hon har valt det skapande lägret just för att hon tycker att det är roligt att pyssla, hemma brukar hon ofta rita och limma olika saker. Under den här veckan ska hon och de andra barnen få använda tapetklist­er, gamla tidningar och till sist målarfärg. Isabel gillar blått och funderar på att måla boet i favoritfär­gen. Men ännu är det inte dags att måla, projektet kommer att ta hela veckan. På eftermidda­gen ska gruppen hämta inspiratio­n på museet för nutidskons­t Kiasma.

– Det ska kännas som sommarlov här, vi jobbar i barnens takt. Om en mindre grupp barn vill gå ut på gården och sparka boll med en av ledarna så går det bra. Barnen får också komma med egna önskemål och idéer på vad de vill skapa under veckan, säger Saxén.

Läger ger sommarjobb

Nu, under lägrets andra dag, är stämningen redan avslappnad och glad. Flickorna, för det råkar vara bara flickor anmälda till just det här lägret, har hittat varandra och kryper in i det randiga lektältet med sina mjukisdjur under armen medan de planerar sina bon. I måndags var det lite pirrigt, då många barn kom helt en-

samma på lägret och inte kände de andra. I slutet av veckan kommer de att vara kompisar.

– Det serverades korvsoppa och glass i måndags, det är sådan sommarmat som alla barn tycker om. Efter det var alla ivrigt med, berättar lägerkoord­inator Isabella Franck.

Sommarläge­r är inte bara sysselsätt­ning för lediga barn, de erbjuder också sommarjobb till ungdomar. Walter Salmi är hjälpledar­e på det här lägret och det är hans första sommarjobb. Han har just gått ut första året vid Brändö gymnasium.

– Min uppgift är att se till att alla barn hänger med i programmet. I går pysslade barnen figurer av pärlor, som sedan smälter ihop med varandra när man sprayar dem med vatten. Det tar lite längre tid innan de torkar, men figurerna behöver inte smältas med strykjärn, förklarar han.

Barnavårds­föreningen har traditione­llt arrangerat sommarläge­r på sitt kurscenter Högsand i Hangö, men sedan några år tillbaka ordnar man också dagsläger i både Tölö och Kårböle, på det senare är temat natur och rörelse. Nytt för i år är att man ordnar ett par läger också i augusti, under den sista sommarlovs­veckan, eftersom det bland familjer har funnit en efterfråga­n på just det. Nästa sommar hoppas Franck kunna erbjuda ett dagsläger i östra Helsingfor­s också.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Isabel Wendelin tar hjälp av en boll för att få rätt form på hönsnätet, som under veckans lopp ska bli ett bo för hennes
■ fladdermus­mjukis.
FOTO: CATA PORTIN Isabel Wendelin tar hjälp av en boll för att få rätt form på hönsnätet, som under veckans lopp ska bli ett bo för hennes ■ fladdermus­mjukis.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Isabella Ertiö och Felizia Adlercreut­z ritar djurbilder och skriver engelska
■ texter i väntan på att det blir deras tur att göra stommen till det bo, som deras medhavda mjukisdjur ska bo i.
FOTO: CATA PORTIN Isabella Ertiö och Felizia Adlercreut­z ritar djurbilder och skriver engelska ■ texter i väntan på att det blir deras tur att göra stommen till det bo, som deras medhavda mjukisdjur ska bo i.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Delfiner och pingviner. Estelle
■ Frigren tycker om vatten och pysslar vattendjur som delfiner och pingviner av pärlor. De fastnar i varandra när man sprutar vatten på dem.
FOTO: CATA PORTIN Delfiner och pingviner. Estelle ■ Frigren tycker om vatten och pysslar vattendjur som delfiner och pingviner av pärlor. De fastnar i varandra när man sprutar vatten på dem.
 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland