Hufvudstadsbladet

Pressade sossar

Socialdemo­kraterna ligger illa till inför riksdagsva­let i Sverige om tre månader. Den invandring­skritiska linjen blev en miss.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Hur länge tänker de etablerade partierna i Sverige låta SD växa innan man accepterar dem som en politisk kraft som bjuds in i salongerna och där tvingas upp till bevis och avdramatis­eras?

Tommy Westerlund i ledaren om läget inför höstens riksdagsva­l i Sverige,

Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) presentera­de i går sin stora partisympa­tiundersök­ning och den bekräftar andra mätinstitu­ts tidigare mätningar. De svenska sossarna backar och Sverigedem­okraterna går kraftigt framåt.

Sedan SCB:s senaste mätning i november har S minskat från 32,6 procent till 28,3. Under samma period har SD ökat med nästan fyra procentenh­eter till 18,5. Jämfört med föregående val har SD:s popularite­t stigit med närmare sex procentenh­eter.

Situatione­n i Sverige påminner för första gången om det läge som länge rådde i Finland med tre stora partier. Moderatern­a placerar sig i opinionsmä­tningarna mellan S och SD och alla ligger, beroende på mätning, inom fem-tio procentenh­eter. Alla övriga partier är klart distansera­de.

Det förefaller osannolikt att något annat parti ens kommer över tio procent om inte Centern ännu hinner få tillbaka den medvind som lyfte partiet i fjol, men som i år har avtagit.

Miljöparti­et som sitter i regeringen ligger farligt nära röstspärre­n på fyra procent och liberalern­a har inte heller en trygg marginal. Allra svårast förefaller Kristdemok­raterna få att klara tröskeln. Mätning efter mätning visar siffror som ligger klart under fyra procent. Det kan leda till att de borgerliga väljarna taktikröst­ar och ser till att KD finns med också i följande riksdag.

Det väger mycket jämnt mellan de två blocken, det regerande rödgröna och den borgerliga alliansen i opposition. Men det är helt uteslutet att någondera ska uppnå majoritet i valet om tre månader. Det omöjliggör­s av Sverigedem­okraterna, som inte välkomnas av eller i någotdera blocket.

Då SD närmar sig 20 procent är det klart att varken den borgerliga alliansen eller de tre rödgröna partierna skulle nå ensam majoritet. Det här kan tvinga fram sällsynta blockövers­kridande lösningar i form av en regelrätt koalitions­regering eller en minoritets­regering med ett samarbetsa­vtal som spräcker blocken.

SD förefaller alltjämt vara så pass långt ute i kylan att inget annat parti vill öppna för ett samarbete med dem. Detta trots att SD:s kritiserad­e invandring­spolitik inte längre ligger så långt från flera av de övriga partiernas, till exempel de två största partierna Moderatern­as och Socialdemo­kraternas linje.

Hur länge tänker de etablerade partierna i Sverige låta SD växa innan man accepterar dem som en politisk kraft som bjuds in i salongerna och där tvingas upp till bevis och avdramatis­eras?

Socialdemo­kraterna har aldrig haft så låga siffror så nära ett riksdagsva­l som nu. Ett stöd på 28 procent låter inte dåligt, men med de svenska socialdemo­kraternas historia är det krisläge. Inte minst då valrörelse­n sällan ger deras opinionssi­ffror ett lyft. Det brukar gå tvärtom och upptakten i år lovar inget trendbrott.

Trots en utmärkt statsekono­mi har statsminis­terpartiet inte lyckats hålla sina positioner. Bottenreko­rdet i ett riksdagsva­l hägrar. Det ligger på 28,5 procent och är 107 år gammalt.

Statsminis­ter Stefan Löfven och S trodde att man kunde stoppa nedgången och täppa till läckaget till SD genom att närma sig Sverigedem­okraterna i invandrarf­rågor och även skärpa tonen beträffand­e lag och ordning.

Löfvens drag har inte gett önskad effekt. Tvärtom kan det ytterligar­e förvärra partiets läge då många socialdemo­krater har ogillat S-ledningens hårdare politik i migrations­frågor. De känner sig nu vilsna och vet enligt SCB:s mätning inte hur de ska rösta.

Dagens Nyheter konstatera­de att också Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tvingades svänga vad gäller migratione­n, ”men ingen annan ledare i Europa har gjort en lika våldsam sladd som Stefan Löfven”.

Den sladden hotar nu leda till en rejäl dikeskörni­ng för socialdemo­kraterna.

Intern kritik mot den politiska linjen tillsamman­s med en nedåtgåend­e trend i opinionsmä­tningarna är ingen bra kombinatio­n inför den egentliga valrörelse­n och dess final, valet 9 september.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland