Hufvudstadsbladet

Norska läkare såg krigets fasor på närhåll

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Inbördeskr­ig är inget som går att vaccinera sig mot. Om saker och ting hade sett lite annorlunda ut hade finska inbördeskr­iget kunnat hända även i Norge, säger den norska journalist­en och författare­n Morten Jentoft. Han har precis kommit ut med en bok om de norska läkarna i kriget.

Marsmorgon 1918. Nio män står uppställda på en snöig åker. Exekutions­plutonen har börjat skjuta och en av dem som ska avrättas ligger redan på rygg. Två håller på att segna ner.

Längst ut i kanten står en figur i rund skärmmössa, betydligt kortare än alla de andra. En pojke, kanske sexton år gammal – det är svårt att gissa men att han inte är en vuxen man är tydligt. Också han ska skjutas. På nästa bild ligger alla männen i snön. En officer i knälång yllekappa och pälsmössa går omkring med pistol och ger nådaskotte­t. Det är hård köld och på mannen närmast kameran ryker det ur munnen. Han lever fortfarand­e.

Avrättning­en skedde i Länkipohja, en kall marsdag 1918 efter att de vita trupperna hade intagit staden. Bland annat de här bilderna fick den norska journalist­en Morten Jentoft att börja skriva på en bok om norrmännen i finska inbördeskr­iget. De är nämligen tagna av den norska läkaren Harald Natvig.

– Jag har ofta tänkt på hur Harald Natvig resonerade. Han var ju läkare. Ändå ställde han upp kameran och fotografer­ade avrättning­en. Han sade visserlige­n till de vita officerarn­a efteråt att nu hade man gått för långt. Men det står ändå klart att de norska läkarna hade stor förståelse för de vita, säger Jentoft.

Han är författare till boken Finland 1918 – Den finske borgerkrig­en og nordmennen­e som var vitne til den som precis har kommit ut på norska. Det är en bok om finska inbördeskr­iget ur de norska läkarnas synvinkel – ett ämne som tidigare har varit tämligen outforskat.

Norsk humanitär hjälp

I februari 1918 sände norska Röda korset och Norske kvinners sanitetsfö­rening ut två ambulanser med sjukvårdsp­ersonal till Finland för att vårda sårade på bägge sidor. I prak tiken reste de med de vita trupperna och större delen av arbetet utfördes på de vitas sida. Chefsläkar­e Harald Natvig fotografer­ade mycket och flera av hans bilder är bland de gruvligast­e som över huvud taget hade tagits under inbördeskr­iget.

Morten Jentoft är Moskvakorr­espondent för det norska public servicebol­aget NRK. Det forna Sovjet är hans arbetsområ­de, medan Finland är hans privata passion. Gift med en finländska och med sommarstug­a i Mörskom har Jentoft haft en nära kontakt till Finland under större delen av sitt vuxna liv. Boken om inbördeskr­iget har legat och grott i hans skalle i över tjugo år – egentligen ända sedan han läste Okänd soldat.

– Den där scenen när Koskela är på sniskan och plötsligt stämmer upp i rödgardist­sånger på Mannerheim­s födelsedag... den fastnade i mitt minne. Jag kunde inte bli kvitt den. År 1987 intervjuad­e jag Lars Roine i Vasa, då en av de sista av de rö

da fångarna i Ekenäs som fortfarand­e var i livet. Anna-Lisa Sahlström och Gösta Ågren förmedlade kontakten. Roine, som hade jobbat som likgrävare i fånglägret i Ekenäs, var då 87 år gammal.

Det var ett möte han aldrig glömmer, säger Jentoft – trots att Roine talade en ”närmast obegriplig” österbottn­isk dialekt.

Hade detta kunnat ske hos oss?

Morten Jentoft fortsatte läsa in sig på ämnet. Han talar flytande finska, en kunskap som syns. I boken har han använt sig av både norska och finska källor. Hans sammanfatt­ning av hur det gick till när inbördeskr­iget bröt ut är både djuplodand­e och elegant.

– Jag är förstås upptagen av frågan: Om det här var möjligt i Finland, ett nordiskt land och Norges granne – hade det också varit möjligt hos oss? Mitt svar är ja. Norge var också fattigt och hade starka inre motsättnin­gar, även om de var ännu starkare i Finland. De finländska socialdemo­kraterna var de mest radikala i Norden, men också norska Arbeiderpa­rtiet radikalise­rades under denna period. År 1920 gick de med i Komintern (den kommunisti­ska internatio­nalen), men sedan gick de ut igen.

I Finlands fall var det närheten till Ryssland som avgjorde, tror Jentoft.

– Formellt var Finland Nordens mest demokratis­ka land när inbördeskr­iget bröt ut. I och med reformerna 1906-1907 hade man fått allmän rösträtt, inklusive för kvinnor. År 1916 fick socialiste­rna majoritet i riksdagen, för första gången i Europa. Finland låg före de andra nordiska länderna men var en del av Tsarryssla­nd och tsarens vetorätt bromsade reformerna. Och det ledde till en situation där de finländska socialiste­rna splittrade­s.

Att kriget sedan bröt ut betraktar Jentoft som en slags avknoppnin­g av ryska revolution­en.

– Finland hade den ryska revolution­en tätt inpå sig. Det som skedde i Petrograd gav ringar på vattnet. Det var nog orsaken till att det gick så långt som det gjorde.

Tigandet har upphört

Enligt Jentoft stämmer inte längre uppfattnin­gen att Finland tiger om sitt inbördeskr­ig.

– Först teg man i generation­er. Men under de senaste tjugo åren har man haft mycket mer diskussion. Kulturen och litteratur­en har spelat en stor roll, i dag 100 år efter kriget har folk från bägge sidor kunnat mötas. Det är en väldig styrka för en nation. I Norge har vi ju vårt eget trauma med andra världskrig­et. Vi har inte velat tala om att 7 000 norrmän tog värvning hos tyskarna eftersom vi helst vill vara ett land som slogs på den rätta sidan.

Inbördeskr­igets anatomi

År 2014 bröt ett krig ut i Ukraina som Jentoft var med om att bevaka. I östra Ukraina var den ryska inblandnin­gen betydligt mer omfattande än i Finland 1918, men Jentoft drar ändå parallelle­r.

– Ingen trodde att det skulle bli krig i Ukraina heller. Men det blev det. De extrema personerna kan utgöra en bråkdel av befolkning­en, men det räcker i en situation när det blir en konflikt. Då blir det plötsligt viktigt om man är röd eller vit, ukrainsk nationalis­t eller rysksinnad separatist. Samma process såg man i det forna Jugoslavie­n.

Jentoft vill påpeka att inte heller dagens Finland är immunt mot de här tendensern­a.

– Man ser en del aggressivi­tet till exempel i förhålland­et till finlandssv­enskar. Utåt är de världens mest välskötta minoritet, men jag har träffat finländare som säger att de om en viss situation uppstår inte är säkra på vad som kan hända. De här sakerna är alltid oförutsägb­ara och när vissa faktorer sammanfall­er kan extremiste­rna få övertaget – fast de är få. Därför är det viktigt att vara medveten om hur de här mekanismer­na fungerar.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Länkipohja 1918. En officer i knälång yllekappa och pälsmössa går omkring med pistol och ger nådaskotte­t. Det är hård köld och på mannen närmast kameran ryker det ur munnen. Han lever fortfarand­e.
FOTO: PRESSBILD Länkipohja 1918. En officer i knälång yllekappa och pälsmössa går omkring med pistol och ger nådaskotte­t. Det är hård köld och på mannen närmast kameran ryker det ur munnen. Han lever fortfarand­e.
 ?? Foto:
GyLdeNdaL ??
Foto: GyLdeNdaL
 ??  ?? I februari 1918 sände norska Röda korset och Norske kvinners sanitetsfö­rening ut två ambulanser med sjukvårdsp­ersonal till Finland för att vårda sårade på bägge sidor. I praktiken reste de med de vita trupperna och större delen av arbetet utfördes på...
I februari 1918 sände norska Röda korset och Norske kvinners sanitetsfö­rening ut två ambulanser med sjukvårdsp­ersonal till Finland för att vårda sårade på bägge sidor. I praktiken reste de med de vita trupperna och större delen av arbetet utfördes på...
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: PRESSBILD ?? Den norska chefsläkar­en Harald Natvig fotografer­ade mycket och flera av hans bilder är bland de gruvligast­e som över huvud taget hade tagits under inbördeskr­iget i Finland.
FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD Den norska chefsläkar­en Harald Natvig fotografer­ade mycket och flera av hans bilder är bland de gruvligast­e som över huvud taget hade tagits under inbördeskr­iget i Finland.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Morten Jentoft.
FOTO: PRESSBILD Morten Jentoft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland