Hufvudstadsbladet

Drogmissbr­ukare kan få injicering­srum i Helsingfor­s

Det finns ungefär hundra stycken av dem i världen, största delen i städer i Europa: rum där drogmissbr­ukare kan injicera eller röka narkotika under övervaknin­g av sjukvårdsp­ersonal. Nu är liknande injicering­srum på förslag till Helsingfor­s.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

Det är stadsfullm­äktigeleda­moten Kati Juva (Gröna) som har tagit initiativ i frågan med en motion som har underteckn­ats av ett tjugotal ledamöter från olika partier. I går behandlade­s ärendet i social- och hälsovårds­nämnden som ska ge ett utlåtande till stadsstyre­lsen.

Ärendet bordlades till nästa möte om två veckor eftersom nämnden vill sätta sig in i frågan noggrannar­e innan den fattar beslut. Dock hölls flera anföranden för injicering­srum i Helsingfor­s under mötet.

Stadens tjänstemän förordar att social- och hälsovårds­sektorn utreder möjlighete­n att inrätta injektions­rum som pilotproje­kt. Sanna Vesikansa (Gröna), som är biträdande borgmästar­e för sek- torn och också ordförande för nämnden, är av samma åsikt.

– Internatio­nella erfarenhet­er visar att man med övervakade brukarrum når de mest marginalis­erade sprutnarko­manerna och kan minska de risker som uppstår genom injicering­en, som spridning av hepatit.

Flera fördelar

Rummen är en form av öppna kliniker där missbrukar­e kan ta sin egen narkotika, med rena kanyler och sjukvårdsp­ersonal på plats. Enligt Vesikansa har man i dem

kunnat förebygga överdoser. Personalen får också en uppfattnin­g av hurdan narkotika som rör sig och vilka bieffekter de har och kan hjälpa förebygga dem.

Tanken är att injicering­srummen kan fungera som inkörsport till andra

social- och hälsovårds­tjänster. Goda erfarenhet­er på den punkten finns enligt henne redan i Helsingfor­s där det på fem ställen finns sprututbyt­en med hälso- och socialrådg­ivning. Här har Helsingfor­s varit något av en föregångar­e enligt Sanna Vesikansa, och resultatet har också varit gott. Sprututbyt­ena gjorde att Helsingfor­s inte drabbades av liknande hiv-epidemier som så många andra städer och länder.

Enligt henne har brukarrumm­en i regel lett till ökad trygghet och minskat injicerand­e till exempel på allmänna toaletter. Det framgår också av ett utlåtande från Institutet för hälsa och välfärd, THL, som staden har bett om.

Enligt det är det de allra mest marginalis­erade brukarna, ofta bostadslös­a, som söker sig till injicering­srummen. I vissa europeiska undersökni­ngarna har det, enligt

THL, kommit fram att det förekommit småskalig narkotikah­andel nära rummen – men det kan också ha att göra med att de ofta placeras i områden där det förekommer narkotikaf­örsäljning sedan tidigare.

THL förordar injicering­srum och menar att de ”välplanera­de och övervakade kan vara ett värdefullt tillägg till de nuvarande rådgivning­stjänstern­a”.

Polisen kritisk

Polisen är däremot inte entusiasti­sk i sitt utlåtande: ”Den nuvarande lagstiftni­ngen strider mot den modell som förs fram i motionen och förslaget är därför enligt polisens uppfattnin­g inte genomförba­rt”.

Helsingfor­spolisen har också en annan bild än THL av vilken effekt brukarrum kan ha på omgivninge­n. De skapar troligen trafik i närmiljön som påverkar trygghetsk­änslan

negativt, skriver polisen, och ser det dessutom som troligt att narkotikaf­örsäljarna ökar nära rummen.

Sanna Vesikansa säger att andra länder, där brukarrum har öppnats, har haft liknande utmaningar vad gäller lagen – men att de har kunnat lösas. Hon ser också positivt på att polisen trots allt menar att motstridig­heten ur polisens synvinkel minskar om injicering­srummen kopplas ihop med att brukarna styrs till vård.

Från social- och hälsovårds­nämnden går ärendet vidare till behandling i stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige. Tidigast i vinter kan ett brukarrum, tänkt i ett första skede som ett försök, öppnas. Var det skulle placeras är inte klart.

 ?? MOSTPHOTOS
FOTO: ?? THL förordar injicering­srum men polisen gillar inte alls planerna.
MOSTPHOTOS FOTO: THL förordar injicering­srum men polisen gillar inte alls planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland