Hufvudstadsbladet

Datacentra­len ska också värma hus

Telia Helsinki Data Center är två gånger större än Riksdagshu­set och upptar 30 000 kvadratmet­er. Den nya anläggning­en i Sockenback­a är Finlands största öppna datacentra­l och ska förutom serverkapa­citet också sälja värme.

-

Googles datacentra­l i Fredriksha­mn, som har funnits sedan år 2011, är större till sin kapacitet, men den används endast för Googles eget bruk. Telias nya central är en öppen datacentra­l, vilket betyder att den erbjuder service för alla sorters företag.

Projektet har kostat 160 miljoner euro. En tredjedel av summan har använts till teknik, till exempel servrar och nedkylning­sanläggnin­gar. Byggnaden är helt klar men tekniken kommer att utvecklas i takt med efterfråga­n och kundernas behov.

– Förstås är det en risk att bygga så här stort men efterfråga­n växer, jag är inte orolig. Ny teknologi, som till exempel 360 graders video, robottekni­k, bilar som är kopplade till nätet och olika sorters virtuella verklighet­er behöver mycket mer datakapaci­tet än vi har nu, säger Pasi Sutinen, direktör för Telia Helsinki Data Center.

De flesta datacentra­ler i Finland är relativt gamla. Telia har ett behov av egna servrar och vill ha sina servrar nära användarna. Bolaget har 3,4 miljoner mobilkunde­r, så de servrar som är kopplade till 4G- och 5G-nätverk är bra att ha nära användarna, enligt Sutinen. Det blir också billigare på sikt då Telia inte längre måste betala lika mycket för dataöverfö­ringen.

– Ett nytt hus och nya maskiner innebär förstås pålitligar­e tjänster och förhoppnin­gsvis färre avbrott i tjänsterna. Ett konkret exempel är kabel-tv som många finländare använder. Allt som har med kabel-tv att göra finns nu under vårt tak.

Spillvärme­n blir fjärrvärme

Datacentra­ler slukar otroliga mängder el, men i Sockenback­a tar man tillvara den spillvärme som servrarna och den tekniska apparature­n producerar. Telias datacentra­l, som har en total kapacitet på 24 megawatt, är också en fjärrvärme­producent.

– Datacentra­ler producerar två saker, datatrafik och värme. Värmen vi producerar säljer vi vidare till Fortum som värmer upp tiotusenta­ls Esbobors hem med den, säger Sutinen.

Säkerheten är väldigt strikt i den nya datacentra­len. Utöver en beredskap för säkerhetsh­ot på nätet är det viktigt att skydda själva byggnaden. Utanför byggnaden finns ett tiotal avspärrnin­gsstolpar och inne är allt bakom lås och bom.

– I teorin kan vi betjäna miljoner företag samtidigt, vi måste förstås vara välförbere­dda på alla sorters hot, säger Sutinen.

Det finns ett reservsyst­em för potentiell­a strömavbro­tt och andra systemprob­lem som kan uppstå. Byggnaden är också uppdelad i flera oli- ka brandområd­en och mellanvägg­arna är byggda så att en brand inte kan sprida sig från en avdelning till en annan.

Värmen vi producerar säljer vi vidare till Fortum som värmer upp tiotusenta­ls Esbobors hem med den.

Pasi Sutinen

Direktör för Telia Helsinki Data Center

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Den nya datacentra­len i Sockenback­a är Nordens näststörst­a datacentra­l.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Den nya datacentra­len i Sockenback­a är Nordens näststörst­a datacentra­l.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI
KORHONEN ?? Säkerheten är väldigt strikt i den nya datacentra­len.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Säkerheten är väldigt strikt i den nya datacentra­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland