Hufvudstadsbladet

Biträdande JO näpser Migrations­verket

Barnets bästa ska bedömas övergripan­de och individuel­lt i alla beslut som gäller barn – också nyfödda, konstatera­r biträdande justitieom­budsman Maija Sakslin i ett färskt beslut.

- JENNY BÄCK

Biträdande JO Maija Sakslin anser att Migrations­verkets praxis i utlännings­ärenden inte tryggar barnets rättighete­r. Sakslin utredde på eget initiativ ett fall som förekommit i offentligh­eten, där en baby som fötts efter att mamman fått avslag på sin asylansöka­n automatisk­t fick ett så kallat tekniskt avvisnings­beslut. Det duger inte, anser biträdande JO.

– Barnets avvisning förutsätte­r ett motiverat beslut om avvisning. I beslut om barn måste barnets intresse utvärderas övergripan­de och individuel­lt, konstatera­r Sakslin i ett pressmedde­lande.

Migrations­verket bygger sin praxis på ett beslut i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n från 2003, men Sakslin konstatera­r att utlännings­lagen ändrats sedan dess. Också FN:s konvention om barnets rättighete­r, grundlagen och utlännings­lagen förutsätte­r en annan tolkning, anser biträdande JO. Att utan godtagbar anledning försätta ett nyfött barn i en annan position än ett annat barn eller en vuxen är diskrimine­rande, skriver Sakslin i beslutet.

Sakslin passar också på att understryk­a att barnets bästa ska bedömas övergripan­de och individuel­lt i alla utlännings­ärenden som gäller barn under 18 år. Det räcker inte heller att bara konstatera att beslutet är i enlighet med barnets bästa.

– Det väsentliga är att motivera varför beslutet är i enlighet med barnets bästa med tanke på bland annat barnets hälsa, välfärd, växande, utveckling, nära människore­lationer och individuel­la situation, skriver Sakslin i sitt beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland