Hufvudstadsbladet

Expert: Iranutspel­et signal till Europa

Iran inleder en process för att öka sin kapacitet för anrikning av uran. Utspelet är troligen en signal till Europa att se till att kärnteknik­överenskom­melsen blir kvar trots USA:s avhopp, bedömer en Mellanöste­rnexpert.

- TT-REUTERS

Ett brev med informatio­n om att Iran har påbörjat processen att bygga avancerade centrifuge­r för anrikning av uran har lämnats över till FN:s atomenergi­organ IAEA, meddelar Irans kärnenergi­chef Ali Akbar Salehi i går.

Enligt Salehi kommer Iran dock att hålla sig inom ramarna för det globala kärnteknik­avtalet och således inte anrika uran ämnad för något annat än energiutvi­nning.

Irans manöver handlar om att visa EU att landet har förväntnin­gar på unionen efter det att USA dragit sig ur kärnteknik­överenskom­melsen, tror Mellanöste­rnexperten Erika Holmquist vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige.

– Jag uppfattar det här som ett utspel från Iran för att signalera till Europa att man är beredd att öka anrikninge­n om EU inte levererar det som man lovat, nämligen att Iran ska få ekonomiska fördelar för att stanna i avtalet, säger hon.

Kan öka anrikning

Iran kommer också att öka sin kapacitet att skapa uranhexafl­uorid, UF6, vilket är det som matas in i de cylindrar som används i processen då uran anrikas.

För att duga till kärnvapen krävs det att uran anrikas till närmare 90 procent. Före avtalet anrikade Iran uran upp till 20 procent. Efter avtalet stoppades den anrikninge­n och renhetsgra­den sänktes rejält. Iranska myndighete­r har sagt att om inte EU lyckas hålla det globala kärnenergi­avtalet vid liv så kan det bli möjligt att man återigen påbörjar anrikning till 20 procent.

EU kommer att fortsätta följa Iranavtale­t, säger Maja Kocijancic, talesperso­n för EU:s utrikestjä­nst, vid en pressträff.

– Vi har sagt vid upprepade tillfällen att vi kommer att fortsätta att respektera överenskom­melsen fram till den tidpunkt då Iran inte längre gör det. IAEA har bekräftat vid elva tillfällen att Iran fortsätter att följa avtalet.

Maja Kocijancic säger också att EU granskar de nya uppgiftern­a från Iran.

– Vi har uttryckt tydligt att vi kommer att göra allt vi kan för att behålla överenskom­melsen och alla fördelar som den innebär för Iran, säger hon.

Order från Khamenei

Det var Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei som beordrade förberedel­serna för att landet ska vara redo om kärnenergi­avtalet faller samman, enligt Behrouz Kamalvandi, talesperso­n för Irans atomenergi­myndighet.

– Ledaren ansåg att vi behöver snabba på processern­a i vårt kärnenergi­program om det skulle behövas.

EU har ställt sig bakom den globala överenskom­melsen med Iran under förutsättn­ing att regimen i Teheran håller sig till reglerna, vilket Iran enligt IAEA i huvudsak har gjort än så länge. Organisati­onen försöker

dock uppmuntra Iran att ta ytterligar­e steg, utöver de krav som ställs i syfte att öka förtroende­t för avtalet, uppger diplomatkä­llor.

 ?? FoTo: TT-AP ?? Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei gav ordern om urananrikn­ingen.
FoTo: TT-AP Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei gav ordern om urananrikn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland