Hufvudstadsbladet

Dags att slopa hierarkier­na

-

I maj deltog jag i EU:s People of African Descent-vecka i Bryssel, som hänger ihop med decenniet på samma tema som FN utlyst, Internatio­nal Decade of People of African Descent. Bland de inbjudna fanns politiker, aktivister, konstnärer och journalist­er från de olika EU-länderna och från USA. Den sista kvällen tittade vi på Daniel Cattiers dokumentär­film Slavery Routes, som följer de rutter längs med vilka slavar transporte­rades från den afrikanska kontinente­n till sockerplan­tagerna på de karibiska öarna.

Under 1500-talet kom sockret till Europa, och sockerprod­uktion var en lönsam business. Arbetet vid sockerplan­tagerna var tungt och stora volymer krävde mycket arbetskraf­t. Som svar på arbetskraf­tsbristen inleddes i Europa en omfattande importoper­ation till sockerplan­tagerna, främst av kidnappade människor med afrikansk bakgrund. Under de följande århundrade­na blomstrade slavhandel­n och vinnarna var de europeiska sockerkons­umenterna, slavskeppe­ns finansiäre­r och de som förmedlade människor som slavar på den afrikanska kontinente­n.

Dokumentär­en presentera­r också en intressant teori. Enligt teorin var det just vid sockerplan­tagerna som de som förlorat sin frihet blev ”svarta” och de som ägde plantagern­a ”vita”, oavsett tidigare regionala identitete­r.

En hierarki föddes vid sockerplan­tagerna. Termerna ”svarta” och ”vita” innebar mycket mer än bara hudfärgen. ”Svart” hängde ihop med förlorad frihet, avhumanise­ring, slaveri, hårt arbete och position vid sockerplan­tagerna.

I Storbritan­nien, där upptrappni­ngen av slavhandel­n började, startade också motståndet mot slaveriet. Långsamt vände sig den allmänna opinionen mot slavhandel­n och Storbritan­nien bytte roll från anhängare av slaveriet till motståndar­e.

Enligt BBC:s historiesa­jt var den brittiske missionäre­n David Livingston­e en av dem som manade världen till korståg mot slaveriet. Enligt honom var handel, kristendom och civilisati­on det enda sättet att rädda Afrika från slavhandla­rna. Kolonialis­men motiverade­s med argument om moral, fastän den essentiali­stiska uppfattnin­gen om afrikaner som föremål för hjälpåtgär­der och ett slags ”andra” som saknade eget aktörskap bevarades och förstärkte­s.

Empatin för de ”svarta” har inte vuxit nämnvärt under de senaste århundrade­na. Ramón Grosfoguel, professor i socialvete­nskaper, talar om tillstånd av att vara och ickevara (zone of being och zone of non-being). Svarta människor har placerats i den senare kategorin, där de kämpar för sin rätt till mänsklighe­t och därigenom mänskliga rättighete­r. Man måste vara en superhjält­e för att bli sedd som människa.

Förra veckan kablades en nyhet ut om 22-årige Mamoudu Gassama, som lever som papperslös i Frankrike. Gassama blev känd för världen efter att ha räddat en fyraåring från ett höghus. Gassama visade empati i situatione­n och handlade, fastän det innebar risker för honom själv. På händelsen följde positionen som firad hjälte, ett besök hos franske presidente­n och ett löfte om franskt medborgars­kap. Människorä­ttsaktivis­ter har kritiserat Frankrike för att utnyttja situatione­n som ett lyckat kamouflage för en omänsklig migrations­politik.

Det är hög tid för Europa och européerna att slopa de hierarkier som byggdes upp vid sockerplan­tagerna, och att visa empati för de människor som lever som Gassama beskriver på olika håll i Europa. Internatio­nal Decade of People of African Descent erbjuder en plattform och en möjlighet för detta.

”Svart” hängde ihop med förlorad frihet, avhumanise­ring, slaveri, hårt arbete och position vid sockerplan­tagerna.

MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland