Hufvudstadsbladet

Likgiltigt uppkopplad­e

- Åbo Underrätte­lser

Två drunknings­olyckor i Sverige senaste helg har återigen väckt debatten om vad sociala medier gjort med medmänskli­gheten och det sunda förnuftet.

På lördagen drunknade en 17-årig pojke på en camping utanför Degerfors. Nyfikna filmade återuppliv­ningsförsö­ken och stod i vägen för räddningsp­ersonalen.

Vuxna lyfte upp sina barn så att de skulle se bättre.

I Landskrona drunknade en 75-årig man, och även där betedde sig människor på olycksplat­sen oacceptabe­lt, meddelar polisen. Fenomenet är bekant också i Finland. Är sociala medier förklaring­en till det här beteendet? Har vi laddat ner respektlös­het och oförnuft i samma veva som Facebook, Twitter och Instagram?

Klart är att den som stannar, inte för att hjälpa utan för att filma en olycka, är inte intressera­d av offrets situation på något genuint medmänskli­gt sätt.

Snarare är intresset riktat mot en själv. Den egna upplevelse­n är vad som framhävs och, genom sociala medier, delas.

Sociala medier har inte skapat bristen på empati men har nog blivit ett instrument i dess händer.

Det kan inte uteslutas att teknologin förstärker hjärtlöshe­ten, på samma sätt som samma teknologi kan användas för goda syften.

Alltså är sociala medier inte den enda förklaring­en till varför en statusuppd­atering blivit viktigare än att erbjuda hjälp, men de är självfalle­t en del av förklaring­en.

Egenintres­set tar sig förstås också uttrycket att strunta i den som behöver hjälp.

Man undrar: är vi världens lyckligast­e land – som FN:s lycklighet­sindex slog fast i mars i år – tack vare vår ovilja att hjälpa eller trots den?

Hjälp till i stället för att fota med mobilen. Aftonblade­t Jonna Sima efter veckoslute­ts två svenska drunknings­tillbud där nyfikna stört och förhindrat räddningsp­ersonal från att komma fram till olycksplat­serna. Tyskland trycker på gasen och bromsen samtidigt. Ilta-Sanomat om att Frankrikes president Emmanuel Macron gärna skulle trampa på gasen med båda fötterna för att förnya euroområde­t medan Tysklands Angela Merkel stretar emot.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland