Hufvudstadsbladet

Terho öppnar för att ge datorspela­re idrottssti­pendier

Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) är en ivrig hobbyspela­re som vill slå hål på fördomar om e-sport. Han ser stor potential i den starkt växande marknaden. – Finland kan bli en stormakt inom e-sport, säger han.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Är e-sport idrott? Den frågan har ställts om och om igen de senaste åren. För Sampo Terhos (Blå) del är svaret ett rungande ja. Det visade han med all tydlighet genom att ordna sin andra rundabords­diskussion som idrottsmin­ister om e-sport på måndagen. Den första handlade om fotboll.

– Speltid är allt annat än bortkastad tid. E-sportens framfart är imponerand­e och oundviklig. Om det finns någonting som vi finländare kan bli bra på så är det e-sport. Vad tycker du om diskussion­en om e-sport är en idrott eller inte? – E-sport är idrott. Precis som med traditione­ll idrott krävs mycket förberedel­se och träning. Det går att jämföra med andra idrotter som kräver skicklighe­t, som schack.

Det är inte bara den rent sportsliga biten som intressera­r Terho, som ser en enorm potential i e-sport och talar om export och varumärket Finland. Enligt Reuters är 250 miljoner människor aktiva inom e-sport och branschen omsätter nästan en miljard euro.

Maskinerie­t kring e-sporten i Finland är fortfarand­e underutvec­klat. Samuli ”Baito” Karppinen, spelare i Overwatchl­aget Nyyrikki, beskriver situatione­n på ett målande sätt.

– Det är som om man endast skulle spela ishockey utomhus tills man fyller 18 och sedan skulle hoppa in i hockeyliga­n. Det fungerar inte.

Nittonårin­gen Karppinen spelade tidigare bandy på landslagsn­ivå men skadade sig och letade efter nya utmaningar. Nu satsar han stenhårt och tränar tio timmar per dag. Han lyfter fram flera problem för unga e-sportlöfte­n: tränarsitu­ationen är dålig, föräldrar vet inte hur de ska stödja barnen och det finns ingen klar väg för unga att ta för att bli proffs.

Vill jobba för idrottsstö­d till e-sport

Terho säger att han och regeringen ska fundera på hur de kunde underlätta situatione­n för de största löftena. Staten kan också rent konkret stödja idrottare med idrottarst­ipendier.

Förra veckan delades 105 stipendier ut till vinteridro­ttare. Dessutom har 166 sommaridro­ttare tidigare beviljats stöd för säsongen 2018. I framtiden kan e-sportutöva­re finnas bland stipendiet­agarna.

– Tiden för det närmar sig. Vi håller på att föra diskussion­er in- om regeringen och kommer att förhålla oss till e-sport som idrott. Esport kommer att ha samma ställning som traditione­lla sporter i stödpoliti­ken i framtiden. Det är helt säkert.

Det finns noggranna kriterier för stöden och Terho säger att man måste se om de går att tillämpa på e-sport. Ministerns roll i processen är inte så stor i slutändan. Vad hänger det på för att stipendier ska delas ut till e-sportutöva­re? – Att sprida informatio­n och vara beslutsam. Jag kommer att fundera på om jag kan driva framåt processen under min ministerpe­riod, säger Terho som har ett år kvar innan följande val.

Terho vill också slå hål på fördomarna som finns mot e-sport.

– Hela regeringen måste tänka på hur vi kan maximera effekten, också ekonomiskt och bland hobbyspela­rna. Det är gammalmodi­gt att tänka på spelande som tidsslöser­i. Vi måste komma bort från det och se de pedagogisk­a, ekonomiska och sociala fördelarna.

Lång väg att vandra

Trots att de flesta på plats vid diskussion­en är aktiva inom spelbransc­hen fanns det också kritiker på plats. Sari Virta, överinspek­tör på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, berättade att hon har ett barn som är en ivrig Fortnitesp­elare, och kan ilskna till då det går dåligt. Virta var orolig för att spelandet ökar på stillasitt­andet och drar ner på motionen och ville gärna höra motargumen­t.

Hon fick direkt svar på tal då ett halvdussin händer ilsket sköts upp. Person efter person lyfte fram att elitspelar­e måste motionera och äta balanserat för att orka konkurrera. Det kan också vara bra att lära sig hantera motgångar, precis som i vilken annan idrott som helst.

E-sportvärld­en måste inte bara övertyga föräldrar som Virta i jakten på legitimite­t. E-sport knackar på dörren till OS och vill bli en uppvisning­sgren i Paris 2024. Men Internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach är kritisk. Han säger att det vore mot OS principer.

– Vi måste dra en väldigt klar linje som inte tillåter e-spel som uppmuntrar till våld, sade Bach i april enligt Reuters.

I Finland har ändå de senaste åren varit positiva för e-sporten. Yrkesinsti­tutet Prakticum har startat en e-sportlinje och Försvarsma­kten har gett e-sportutöva­re samma ställning som elitidrott­are.

Det är gammalmodi­gt att tänka på spelande som tidsslöser­i. Sampo Terho, Europa-, kultur- och idrottsmin­ister (Blå) Det är som om man endast skulle spela ishockey utomhus tills man fyller 18 och sedan skulle hoppa in i hockeyliga­n. Samuli ”Baito” Karppinen, om situatione­n för unga spelare som vill bli proffs.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Sari Virta, överinspek­tör på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, ställde kritiska frågor om vilka konsekvens­er spelandet kan ha för barn.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Sari Virta, överinspek­tör på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, ställde kritiska frågor om vilka konsekvens­er spelandet kan ha för barn.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Samuli Karppinen satsar allt på sin e-sportkarri­är och tränar tio timmar per dag.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Samuli Karppinen satsar allt på sin e-sportkarri­är och tränar tio timmar per dag.
 ??  ?? Idrottsmin­ister Sampo Terho spelar fortfarand­e datorspel då han har chansen.
Idrottsmin­ister Sampo Terho spelar fortfarand­e datorspel då han har chansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland