Hufvudstadsbladet

Tre av e-sportens större utmaningar

-

●●Kampen om legitimite­t. Internatio­nella olympiska kommittén erkände e-sport som idrott i november i fjol, men kampen om legitimite­t fortsätter fortfarand­e på andra håll. I Sverige klassas e-sport fortfarand­e inte som idrott. Medierna har också kritiserat­s för att inte hänga med i svängarna. I ett blogginläg­g i fjol skrev riksdagsle­damot Hjallis Harkimo (Saml) att esportens största problem är att sportredak­tionerna är helt ute och seglar.

●●Kampen om föräldrarn­a. Många på rundabords­diskussion­en om e-sport lyfte upp föräldrarn­as attityder som problemati­ska. Föräldrar är ofta skeptiska och vill inte uppmuntra barnen att spela. Vissa menade att lösningen kan vara att lyfta fram helhetsbil­den med kompletter­ande motion och näringsrik kost för tvivlande mammor och pappor. Dota 2-spelaren Lasse ”Mutumbaman” Urpalainen­s föräldrar var också skeptiska, men han överbevisa­de dem genom att tjäna över två miljoner euro i fjol.

●●Kampen om tränarna. På rundabords­diskussion­en sade Overwatch-spelaren Samuli Karppinen att det finns många stora finländska talanger, men få kompetenta tränare. Andra röster menade att få vill sätta tid på att träna spelare eftersom de inte får kompensati­on. Då är det inte heller lätt att hitta motivation­en som krävs. I Sverige uppges situatione­n vara mycket bättre för proffs och halvproffs. Det gäller alltså för finländska entusiaste­r att ta tag i problemet för att hänga med i utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland