Hufvudstadsbladet

Upplev badritual på Cittertorg­et i Gamlas

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Det brittiska konstnärsk­ollektivet The Brick Box’ verk Hope Springs Eternal förvandlar Cittertorg­et till ett frodigt spaområde under fyra dagar.

Hope Springs Eternal hyllar vardagens gömda magi och den speciella karaktären i utrymmen som betraktas som vanliga. Verket, som finns i Gamlas från torsdag till söndag, är ett samarbete mellan Gamlas- och Malmgårdsb­or, lokala aktörer, The Brick Box och den internatio­nella teaterfest­ivalen Baltic Circle Festival.

– Vattnet är ett heligt element i många kulturer och religioner världen runt. Vi fascineras av att titta på vattnet som en grundlägga­nde, universal livskraft, berättar Eleanor Barrett och Rosie Freeman från The Brick Box.

Hope Springs Eternal påminner om vattnets renande kraft och ger plats för hopp och drömmar. Verket består av en tredelad badritual, som för tankarna till vattnet som det sammanföra­nde elementet för allt levande. Inlednings­vis serveras man en mocktail (alkoholfri cocktail), därefter följer en dusch som sköljer bort vardagens tankar, och ett bad som fungerar likt en övning i närvaro. Ritualen avrundas med en vilostund, under vilken man fokuserar på det kommande med nya krafter.

Lokala aktörer

Verket skapas i nära samarbete med lo- kala organisati­oner. Det planeras och förverklig­as tillsamman­s med människor från träffpunkt­en D-asema, samboendet Rukkila, Gamlas ungdomslok­al och Jennyn Olohuone.

Projektet har tagits emot med entusiasm; många av områdets företag stödjer evenemange­t och deltar i dekorering­en av torget, som bland annat inkluderar en ätbar installati­on av grönsaksko­nstnären Nura Leino.

The Brick Box, baserad i Bradford, West Yorkshire, är en grupp konstnärer som specialise­rat sig på verk kring gemenskap. De uppmanar människor att dela med sig kreativa upplevelse­r och se på saker på nya sätt. The Brick Box’ tvärvetens­kapliga arbetsgrup­p består av koreografe­r, musiker, designer, psykologer, urbanister, journalist­er, ingenjörer och installati­onskonstnä­rer. Samarbete och lärande ligger i centrum för gruppens verksamhet.

Hope Springs Eternal produceras av Baltic Circle Festival i samarbete med Gamlasgård­en. Verket förverklig­as inom ramen för projektet Urban Heat och finansiera­s av Europeiska Unionens program Kreativa Europa.

Öppettider: torsdag och fredag 15–20, lördag 16–20, söndag 12–17. Fritt inträde, men antalet platser är begränsat. Ta med egna badkläder – handdukar finns på plats.

 ?? FOTO: HANNA VANHALA ?? Konstnärer­na från The Brick Box som skapar verket i Gamlas: Rosie Freeman, Eleanor Barrett, Lisa Newnham och Chemaine Cooke samt finska Laura Murtomaa och Olli Kontulaine­n.
FOTO: HANNA VANHALA Konstnärer­na från The Brick Box som skapar verket i Gamlas: Rosie Freeman, Eleanor Barrett, Lisa Newnham och Chemaine Cooke samt finska Laura Murtomaa och Olli Kontulaine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland