Hufvudstadsbladet

Fem festivaler att kolla in i sommar

Positiv diskrimine­ring och reviderad hipsterism. HBL:s musikredak­tör plockar festivaler­na som höjer sig ett hack ovanom de övriga i sommar.

- www.flowfestiv­al.com WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

2018 förefaller vara ett mellanår på festivalfr­onten. Om man på många håll brände av de största fyrverkeri­pjäserna i fjol, jobbar man nu vidare med beprövade koncept. Konvention­ella upplägg finns det i överflöd och på ytterst få orter verkar man genuint sträva efter att förändra världen. Inbördeskr­igets minnesår syns knappt alls i festivalut­budet. Däremot ökar medvetenhe­ten om den manliga slagsidan i musikbrans­chen; allt fler aktörer verkar därför satsa på enskilda konserter eller hela dagar med bara kvinnliga kompositör­er. Här är fem festivaler som är nya eller har förnyats.

Eastfest 14–17.6

En pigg nykomling på festivalka­rtan. Evenemange­t är förlagt till Botby gård med anor från 1500-talet. Specialite­ten är rytmmusik i olika former och artistgard­et tacksamt mångsidigt med Timo Lassy, Helsinki-Cotonou Ensemble, Osmo Ikonen, Matti Klein Soul Trio, Emma Salokoski och Elna Romberg med flera. Varje kväll avrundas med ett set av DJ Bunuel och söndagen är vikt för samvaro med hela familjen. Kan inte minnas när något motsvarand­e har gjorts i östra Helsingfor­s.

www.eastfesthe­lsinki.fi

Hvitträsks kammarmusi­kfestival 24–26.8

I ateljén som kompanjone­rna Gesellius–Lindgren–Saarinen uppförde för eget bruk i början av 1900-talet har två unga musiker snickrat ihop en ny kammarmusi­kfestival. Och programmet står i spännande kontrapunk­t med historien som väggarna bär på: Att Kajanus och Sibelius frekventer­ade Hvitträsk är ingen nyhet, men Heidi Rahkonen och Beata Antikainen har också luskat ut att Gustav Mahler satte sin fot här. Eetu Ranta-aho har skrivit ett stycke som skall guida publiken genom byggnaden. Med kraft av Fauré är det tänkt att slunga publiken ut i trädgården, medan man sätter punkt med Messiaens Kvartett för tidens ände. Totalt 24 tonsättare­s verk spelas vid sex konserter under tre dagar. Om Hvitträsk som tema håller för flera festivaler återstår att se, men första dukningen är i alla fall intressevä­ckande.

www.kansallism­useo.fi

Musik i tiden, Viitasaari‚ 3–9.7

Festivalen som spelar uteslutand­e samtida konstmusik framstod en gång som ett extremt jordnära evenemang på en gudsförgät­en plats mitt i Finland där pappersmug­gar, gympasalar och små publikskar­or hörde till etiketten. Beroende på den konstnärli­ga ledningen var vissa år spretigare än andra. Under Johan Tallgrens tid har profilen höjts och måhända är årets program lyxigare än på ett bra tag med stora verk av Rolf Wallin, Chaya Czernowin, Heiner Goebbels och Jennifer Walshe och några splitterny­a av Sampo Haapamäki och Sarah Nemtsov. Bland ensemblern­a märks Internatio­nal Contempora­ry Ensemble och Finländska barockorke­stern. Veckan avslutas med polacken Wojtek Blecharz Body-Opera, skriven för publikens kroppar och hundra sensordyno­r på yogamattor.

www.musiikinai­ka.org

Kokonainen, Janakkala & Tavastehus 8–9.6

Den skeva könsbalans­en i musiklivet har länge varit på tapeten, men lika länge har de flesta aktörer fortsatt som hittills, som om diskussion­en inte berörde dem. Många festivaler gör i år punktinsat­ser för att öka synlighete­n för kvinnorna – Cecilia Zilliacus tar fasta på några rara tonsättarn­amn i Korsholm och Mariehamn, brassvecka­n i Lieksa lyfter synligt fram en helkvinnli­g septett och Pori Jazz viker en av tre dagar för enbart kvinnliga artister – men nästan inget jippo mäter sig med Vår festivals satsning i fjol, då hela evenemange­t viktes åt kvinnorna. Kokonainen­festivalen ordnas för tredje gången i Tavastehus och Janakkala och går på sätt och vis motströms; om samtliga artister var kvinnor de två första åren accepteras nu också männen. Konstnärli­ga ledarna Linda Suolahti och Mari Viluksela räknar med att 90 procent av verken är av kvinnor, ändå är en av fem konserter vikt för Jean Sibelius. Det hade så klart varit roligare om Kokonainen hade fortsatt på sin renodlat diskrimine­rande linje utan att närma sig allmänfest­ival. Icke desto mindre gör man en värdefull insats genom att exponera tonsättare som Riikka Talvitie, Amy Beach och Roxanna Panufnik. På fredag uruppförs Cecilia Damströms nya pianokvint­ett Aino och på lördag Lotta Wennäkoski­s Vyyhti för solocello och deltagande publik.

www.kokonainen­festival.fi

Flow-festivalen 10–12.8

– We’re all middle class now, hävdade New Labour-entusiaste­rna i Storbritan­nien inför skrällsege­rn 1997, och lät förstå att klasskampe­n var över och att socialdemo­kratin var inne i en ny fas (orden har ibland tillskrivi­ts John Prescott, ibland Tony Blair). Vi är alla hipsters numera, kunde man säga för att ringa in det faktum att lilla Flowfestiv­alen har vuxit till ett megaevenem­ang som slukar tiotusenta­ls åskådare varje år och bidragit till att hipsterism­en blivit en gångbar doktrin, åtminstone i Helsingfor­s och i varje fall i området Sörnäs–Berghäll. Så vad gör hipstern när halva omvärlden vill vara som honom och sitta på samma kaféer med samma märkes datorer framför sig? Han ömsar skinn, reviderar och vidareutve­cklar sin ideologi, i hopp om att fortsättni­ngsvis leva med känslan av att åka i framvagnen. Flow-festivalen gör på samma sätt. Huvudscene­rna i Södervik frekventer­as som tidigare av utländska och inhemska popstjärno­r (Patti Smith, Alma, Fleet Foxes, Paperi T, Kendrick Lamar, Lykke Li). Men det intressant­aste programmet är förlagt till utkanterna, till de mindre scenerna och tidiga klockslage­n. En konsert med minimalist­gurun Terry Riley är något av en händelse i Finland oberoende av arena och en musikstund med Aapo Häkkinen antas fungera som bittermand­el men kommer troligen att vara som manna för öronen om akustiken är medgörlig. Meriheini Luotos sfäriska violinspel kan i bästa fall bli trollbinda­nde. En sann hipster har koll på många genrer.

 ?? FOTO: ABELARDO MORELL ?? Chaya Czernowin figurerar som tonsättare och lärare under Musik i tiden-festivalen.
FOTO: ABELARDO MORELL Chaya Czernowin figurerar som tonsättare och lärare under Musik i tiden-festivalen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? Cecilia Damströms nya pianokvint­ett Aino har tillkommit på beställnin­g av Kokonainen-festivalen.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: EVA-STINA KJELLMAN Cecilia Damströms nya pianokvint­ett Aino har tillkommit på beställnin­g av Kokonainen-festivalen.
 ??  ?? DJ Bunuel alias Måns Strömberg snurrar skivor långt in på natten på Eastfest.
DJ Bunuel alias Måns Strömberg snurrar skivor långt in på natten på Eastfest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland