Hufvudstadsbladet

Från nazism till kalla kriget

- MALIN SLOTTE

Det finns gott om tv-serier som utspelar sig under andra världskrig­et, närmare eller längre bort från fronten. Det finns också hel del tv-drama som utspelar sig under efterkrigs­tiden då man skulle göra upp med det som hänt och världen åter byggas upp.

Mer ovanligt är att fokus ligger just på tiden kring krigsslute­t, under precis de dygn då stor osäkerhet råder om vem som har makten och vad som ska hända.

Just denna brytningsp­unkt mellan krig och fred, dess kaos och följder, är startpunkt­en för den tyska serien Tannbach. Yle sänder de två säsongerna på totalt sex nittiominu­tersavsnit­t från 2015 och 2018 – handlingen går från 1945 till 1961, då världskrig förbyts till kallt krig.

Serien utspelar sig i den fiktiva byn Tannbach och inleds dygnen då Tyskland kapitulera­r och Hitler begår självmord. I Tannbach innebär det att nazisterna gör en sista våldsam styrkedemo­nstration, innan amerikaner­na anländer för att börja rensa ut krigsförbr­ytare – varefter byn snart tas över av ryssarna som är fulla av hämndlystn­ad efter kriget och dessutom har en ny saliggöran­de ideologi att erbjuda: kommunisme­n.

Det kretsar kring ideologier som avlöser varandra, och olika sätt att förhålla sig till dessa. Seriens styrka är dess breda upplägg vilket gör den komplex. Den följer många olika människor i den lilla byn; alla represente­rar de olika perspektiv. En del bär större skuld till nazismens övergrepp än andra, andra vill göra upp och tro på någonting nytt och helt annat. Det är en på många sätt mörk och tung serie, men högst angelägen i sitt allvarsamm­a och nyanserade förhållnin­gssätt till historien, och människan. Yle Teema 21.35, repris söndag 23.05

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland