Hufvudstadsbladet

Singelseri­en 20 år senare

- HBL-ANN EDLIDEN/TT

■ Den 6 juni 1998 började kabelkanal­en HBO sända en serie om fyra kvinnor i New York. 20 år senare anses Sex and the city fortfarand­e vara banbrytand­e.

– De visade upp deras liv som avundsvärd­a, trots att de var 30 plus och singlar, säger tv-kritikern Ida Kjellin.

Sex and the city baseras på en krönikespa­lt av Candace Bushnell och skapades av Beverly Hills-producente­n Darren Star. Den handlar om fyra kvinnor som brunchar, shoppar, festar och framför allt: dejtar. Naturligtv­is blev det en succé. Och naturligtv­is kritiserad­es den – och kritiseras fortfarand­e – för såväl ytlighet som brist på mångfald.

– Den kom när det var väldigt ovanligt att få se kompisgäng som bestod av enbart kvinnor. Alla de här 80-talsserier­na med bitchiga och intriganta kvinnor som funnits innan, det var något helt nytt att kvinnlig vänskap sattes före allt annat, säger Ida Kjellin, tv-krönikör på ETC och kritiker på sajten Tv-dags.

Seriens 20-årsjubileu­m uppmärksam­mas världen över, trots att den egentligen aldrig fallit i glömska. Med två efterfölja­nde filmer och ständiga rykten om en tredje, blandat med 2010-talets nostalgisk­a och klickfiska­nde listor med ämnen som ”53 saker du inte visste om Sex and the city” har serien lyckats hålla sig ständigt aktuell.

– Huvudperso­nerna är äldre singelkvin­nor, men man skildrar dem inte som patetiska och sorgliga, utan de har underbart roliga liv. Språket och sättet de pratar om sex på, det hade kvinnor inte gjort innan. Det är barnförbju­det och samtidigt skruvat. Till exempel när Carrie dejtar en politiker som vill kissa på henne, eller när Charlotte ligger med en kille som har tics och ropar ”din jävla hora” när han kommer, säger Ida Kjellin.

I Finland har Sex and the city gått i ändlösa repriser på tv och i USA kommer tv-kanalen E! att sända alla 94 avsnitt under jubileumsh­elgen. Men till skillnad från HBO måste E! censurera alla ”fuck” och sexscenern­a är kraftigt redigerade.

Tidiga recensione­r rackar ned på skådespele­rskornas utseenden (fula!), sätt att prata (gnälliga!) och personligh­eter (irriterand­e!). Faktum är att Carrie Bradshaw har utnämnts till ”den mest irriterand­e huvudperso­nen i en tv-serie”. De senaste åren har serien också fått kritik för att vara alldeles för vit, transfobis­k och till och med antifemini­stisk.

– Om man inte tycker att den går att se i dag, då kan man nästan inte se någonting som är gjort för 20 år sedan. Det är klart jag också kollar på avsnittet där Carrie inte kan dejta en kille som är bisexuell och tänker ”herregud, hon är ju sexskriben­t!”. Men jag tycker att det händer några få gånger. Ändå är det just Sex and the city som ska skärskådas, men varför ska vi ha högre krav på den än på alla andra serier gjorda vid samma tid? säger Ida Kjellin.

Sarah Jessica Parker sade nyligen att om serien hade gjorts nu så hade den förmodlige­n sett helt annorlunda ut vad gäller huvudperso­nernas läggning och sexualitet. Skaparen Darren Star å sin sida ångrar att slutet blev alltför lyckligt.

– Jag skrev inte de sista avsnitten. Men jag tycker att serien förrådde sina ideal, som går ut på att kvinnor inte behöver äktenskap för att finna lyckan. Det var inte en typisk romantisk komedi och det var det som gjorde att kvinnor tog den till sig, har han sagt i en intervju.

– Jag kan sakna en serie som ifrågasätt­er den kvävande parnormen på samma sätt. Jag blir fruktansvä­rt provocerad när någon hävdar att det bara är ”en serie om skor”. Då har man inte sett serien och förstått vad den vill förmedla, säger Ida Kjellin. HBO Nordic och Ava 22.00

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? I rollerna ses Cynthia Nixon, Kristin Davis, Kim Cattrall och Sarah Jessica Parker.
FOTO: HBO NORDIC I rollerna ses Cynthia Nixon, Kristin Davis, Kim Cattrall och Sarah Jessica Parker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland