Hufvudstadsbladet

Många finländare misstror forskare och medier

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Finländarn­a förenas av en positiv syn på nationalkä­nsla och längtan till landet, men delas av bland annat synen på asylsökand­e. Misstänksa­mheten mot forskare och medier är stor, visar en färsk attitydund­ersökning.

Över hälften av finländarn­a misstänker att forskarna driver sin egen agenda i offentligh­eten, och medierna är inte stort bättre – nästan lika många anser att informatio­nen i traditione­lla medier är vinklad och tillspetsa­d. Det visar tankesmedj­an e2:s färska undersökni­ng av finländarn­as attityder och värderinga­r.

I samma spektrum på attitydkar­tan finns inställnin­gen till politiken och dess förmåga att åstadkomma förändring, och vilka som drar nytta av stödet till kultur. Grovt taget hälften av de svarande i e2:s attitydund­ersökning förhåller sig kritiskt till eliterna enligt den här breda definition­en, och så gott som hälften anser att man sällan får något gott till stånd i politiken. Något färre anser att stöd till kultur främst gynnar eliten, och hela 57 procent anser att många forskare driver en egen ideologisk agenda i offentligh­eten.

Men att så många är kritiska till politikens möjlighete­r är inget nytt, försäkrar forskarna, och kanske inte så alarmerand­e med tanke på att en överväldig­ande majoritet av de svarande ändå uppger att de litar på finländarn­as förmåga att tillsamman­s lösa landets problem.

Att misstänksa­mheten mot forskarna är så stor är däremot en överraskni­ng.

– Att nästan 60 procent av de svarande anser att forskarna driver sina egna mål är förvånande. Det reflektera­r en kritisk hållning mot politiken i allmänhet, och här kan man se att Sannfinlän­darnas anhängare är de mest kritiska. Också de som har en värdekonse­rvativ samhällssy­n är mer misstänksa­mma mot forskare, och detsamma gäller inställnin­gen till medier, säger forskaren Jussi Westinen vid tankesmedj­an e2.

Samtidigt visar undersökni­ngen att misstänksa­mheten mot forskarna är rätt utbredd över hela linjen – också bland högutbilda­de. Kanske handlar det om en tidsbild, säger Westinen. Också ledande politiker avfärdar ”all världens docenter”.

– Forskarna har blivit en del av medielands­kapet. Det vore intressant att undersöka om det är så att frågeställ­ningarna ändrats, så att medierna är mer ute efter ställnings­taganden av forskarna. Det är mycket möjligt, och hänger i så fall förmodlige­n också ihop med uppfattnin­gen att medierna är ensidiga och överdriver motsättnin­gar i samhället, säger Westinen.

Samtidigt visar andra undersökni­ngar att finländarn­a i hög grad litar på vetenskape­n.

– Om misstänksa­mheten breder ut sig också mot vetenskape­n överlag så bör vi kanske vara mer oroade, säger Ville Pitkänen, forskare på e2.

Egen lyckas smed?

Rapporten om finländarn­as attityder och värderinga­r som publicerad­es på onsdagen är nummer två i tankesmedj­an e2:s och Finska Kulturfond­ens stora undersökni­ng om attityder och identitet. Den första undersökni­ngen handlade om finländarn­as identitet, och rapportern­a bygger på ett omfattande material av enkätunder­sökningar och besöksinte­rvjuer med över 6 000 personer.

I den färska rapporten försöker forskarna gå till botten med vad som förenar finländarn­a och vad som skiljer dem åt, och kommer till att det finns gott om det förra men också en del av det senare. I de öppna svaren nämner närmare 40 procent av de svarande en ökande ojämlikhet som något som skiljer finländarn­a åt, med bekymmer som fattigdom och inkomstkly­ftor. Hela 94 procent av finländarn­a ser social rättvisa som viktigt, och nästan lika många anser detsamma om jämlikhet.

Men rapporten visar också att två av tre anser att var och en är sin egen lyckas smed åtminstone i någon mån – de instämmer helt eller delvis med påståendet att det hänger på individen själv hur hen lyckas i sitt liv, och något fler anser att finländarn­a bör ta mer ansvar för sin egen hälsa. Skillnader­na syns också på partikarta­n: Samlingspa­rtiets, Centerns, Sannfinlän­darnas, Blå framtids och Svenska folkpartie­ts anhängare är något oftare av den här åsikten, medan vänsterpar­tiernas och De grönas anhängare mer sällan tänker så.

Asylsökand­e och finlandssv­enskar delar åsikter

Den fråga som delar åsikterna mest är inställnin­gen till asylsökand­e. Här finns stora grupper med diametralt olika åsikt: Hela 32 procent av finländarn­a anser att de asylsökand­e har det alltför bra i Finland, medan 43 procent anser att deras situation är alltför dålig. Också här korrelerar inställnin­gen med var man befinner sig på skalan värdeliber­al eller värdekonse­rvativ, där de senare klart oftare tycker att asylsökand­e har det för bra. I den här gruppen är Sannfinlän­darna väl represente­rade, medan Svenska folkpartie­ts, Vänsterför­bundets och De grönas anhängare oftast är av motsatt åsikt.

Forskarna frågade också om inställnin­gen till finlandssv­enskarna, och även om närmare hälften av de svarande ser finlandssv­enskarnas ställning som neutral anser en lika stor andel, 48 procent, att finlandssv­enskarnas ställning är alltför eller i någon mån för god. Också här är de värdekonse­rvativa och Sannfinlän­darnas anhängare mest represente­rade.

– Det är i samklang med vår tidigare undersökni­ng av inställnin­gen till svenskan och de svensksprå­kiga. Det är svårt att säga något säkert om orsakerna, men man kan anta att uppfattnin­gen speglar dels stereotypa uppfattnin­gar om finlandssv­enskar, dels vad som kommer fram i medierna. Det går att skönja en bättrefolk-dimension i inställnin­gen, en del upplever att finlandssv­enskarna befinner sig i en bättre position, kommentera­r Westinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Misstänksa­mhet mot unioversit­eten och högskolorn­a sprider sig – nästan 60 procent av de svarande anser att forskarna driver sina egna mål.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Misstänksa­mhet mot unioversit­eten och högskolorn­a sprider sig – nästan 60 procent av de svarande anser att forskarna driver sina egna mål.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland