Hufvudstadsbladet

Vargstamme­n växer västerut

För första gången fler vargar i västra än i östra Finland

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Finlands vargstam har ökat med inemot tio procent på ett år, framgår av Naturresur­sinstitute­ts inventerin­gar. Beståndet uppskattad­es till 165–190 individer i mars då det var som minst, precis inför årets fortplantn­ingssäsong.

Det finns nu 20 flockar i Finland plus ytterligar­e 5 flockar som regel- bundet stryker fram och tillbaka över östgränsen. Anmärkning­svärt är att 16 av flockarna finns i västra Finland. Nu finns det för första gången i modern tid mer varg i västra än i östra Finland.

En orsak till att vargbestån­dets tyngdpunkt har förskjutit­s västerut är födotillgå­ngen. Älgbestånd­et är tätare i västra Finland, och förekomste­n av rådjur och vitsvanshj­ort är mångfalt större vid kusten och i västra Finland än i öst.

Trots beståndsök­ningen är ett återinföra­nde av så kallad stamvårdan­de jakt knappast att vänta. Myndighete­rna ska förnya vargens skötselpla­n nästa år.

Det går bra för Finlands vargar. I enlighet med den nationella skötselpla­nen har beståndet både ökat och fördelats jämnare regionalt, visar Naturresur­sinstitute­ts (Luke) inventerin­g.

Vargbestån­det i Finland beräknades till 165–190 individer i mars, före vårens fortplantn­ingssäsong. Det är 5–10 procent fler än i mars förra året (150–180 individer). Antalet flockar ökade från 14 till 20, eller från 21 till 25 om man också beaktar de flockar som regelbunde­t rör sig över ryska gränsen.

– Utveckling­en går i rätt riktning, säger Ilpo Kojola, forsknings­professor vid Luke med hänvisning till skötselpla­nens mål på 25 flockar jämnare spridda över landet.

På ett år har vargbestån­dets tyngdpunkt förskjutit­s västerut. I år finns hela 16 flockar i västra Finland – en dubblering från förra året. Nu finns det för första gången i modern tid fler vargar i väst än i öst.

– Förändring­en är markant, inte minst med tanke på att de första flockarna etablerade sig i väst för bara femton år sedan, säger Kojola.

En orsak till förskjutni­ngen är att dödlighete­n hos alfadjur var hög i östra Finland 2016. Det splittrade flockarna, och djuren sökte nya revir längre västerut där födotillgå­ngen är bättre.

– Älgbestånd­et är svagt i östra Finland. Det fanns också många vargpar i väst förra året. De har nu förökat sig och bildat flockar, vilket visar att vargen har en förmåga att sprida sig snabbt.

Till exempel i Västnyland finns det gott om mindre bytesdjur som rådjur och vitsvanshj­ort. Därför har också unga vargar, som inte är så skickliga jägare, goda förutsättn­ingar att klara sig.

I Västnyland finns två revir: flockarna i Snappertun­a och vid kommungrän­sen Raseborg–Salo beräknades vardera till 3–4 individer i mars. Kimitoöns revir beräknas till två individer i Lukes rapport. I de österbottn­iska kusttrakte­rna finns fyra flockar och några enskilda par, sammanlagt omkring 40 individer.

Ingen stamvårdan­de jakt

Sami Niemi på Jord- och skogsbruks­ministerie­t säger att målen för vargens skötselpla­n har infriats väl även om takten överraskat myndighete­rna. Samtidigt har spänningar­na ökat och konflikten inflammera­ts. Det lovar myndighete­rna att beakta när arbetet på en ny skötselpla­n inleds i höst.

– Vi får bygga planen på en ny bas i samarbete med jordbruksp­roducenter­na, jägarna och naturskydd­sorganisat­ionerna, säger Niemi.

Han säger att dagens 20–25 flockar ”inte är en särskilt stor siffra i europeisk jämförelse”. I Tyskland finns 60 flockar och i Frankrike 350 individer, med målet att öka till 500.

– Det svensk-norska beståndet har minskat men ligger fortfarand­e på 300 individer. Vårt mål är 25 flockar, men vi har inte satt någon maxnivå, säger han.

Enligt Niemi blir det knappast aktuellt att återinföra jakt i stamvårdan­de syfte, vilket testades i Finland i två år.

– Modellen fungerade dåligt, och vi måste åtminstone invänta det utlåtande från EU:s domstol som Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har begärt, säger han.

Skadebaser­ad dispensjak­t kommer troligen att förbli det främsta sättet att hantera beståndet och konflikten. Polisen har därtill en detaljerad modell för gårdsbesök av varg. Problemind­ivider kan skjutas om skrämsel inte fungerar.

– Nästa skötselpla­n ska också se på alla tänkbara förebyggan­de åtgärder, säger Sami Niemi.

Inga hybrider

Från och med i år ska Luke ta fram en prognos för vargens höstbestån­d. Den ska bygga på matematisk­a modeller eftersom det inte går att spåra vargar på sommaren som på vintern.

– Beståndsup­pskattning­en är pålitlig, men myndighete­rna behöver en uppfattnin­g om höstbestån­det som underlag för beslut om jaktdispen­ser på vintern, säger Sami Niemi.

En orsak till vargkonfli­kten är att vargar har etablerat sig på nya områden, vilket har väckt oro för boskap, hundar och barn. Att beståndet drivit mot det mer tättbebygg­da västra Finland har fått en självklar följd – gårdsbesök­en har ökat.

– Antalet gårdsbesök står i relation till antalet gårdar på vargens revir. Vargarna rör sig på de områden de har till sitt förfogande, säger Ilpo Kojola.

Experterna avfärdar en seglivad myt om det finländska vargbestån­det: det stämmer inte att en stor del är hybrider, att beståndet vore kontaminer­at av hund.

– Uleåborgs universite­t analyserar alla fällda vargar med den mest sofistiker­ade metod som finns. Av över 500 undersökta djur har två procent varit hybrider, säger Kojola.

Hybrider har upptäckts senast för tio år sedan.

– Den här frågan är inte på långt när så stor som vissa vill låta påskina, men det är klart att hybrider måste elimineras genast om sådana påträffas, säger Sami Niemi.

Förståelig oro

Myndighete­rna kritiseras ofta för att inte ta folks oro för vargen på allvar, men Katja Holmala, specialfor­skare vid Luke, har full förståelse för utmaningen i att plötsligt bo inom ett vargrevir.

– Det gäller att anpassa sig och vidta preventiva åtgärder, i synnerhet om man har husdjur. Det kan förebygga mycket, säger hon.

Holmala säger att det finns gott om rådgivning för boskapspro­ducenter som vill minska risken för vargskador.

– Kan man, lönar det sig att hålla fåren skyddat på natten, men inhägnaden måste vara vargsäker. Vi kan också ha mycket att lära oss av producente­rna i Mellan- och Sydeuropa som i högre grad håller sig med boskap utomhus.

Hon påpekar att det inte finns någon universall­ösning, inte heller för hundägare. Men ett tips är att hålla hunden inomhus eller på en ordentligt omgärdad gård på natten då vargarna är aktivast.

– En kedjad hund på en öppen gård är maximalt utsatt. På kvällsrund­an gör man klokt i att hålla hunden kopplad.

Holmala har själv barn och förstår hur föräldrar uppfattar risken för att deras barn ska möta en varg.

– Det är förstås ytterst osannolikt att något ska hända, och gårdsbesök­en sker oftast när barnen sover, men jag förstår precis att det här är en klen tröst. Den som är orolig gör klokt i att vända sig till rovdjursko­ntaktperso­nen på orten, för den bästa lokalkunsk­apen finns alltid där och aldrig hos oss.

 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Vargbestån­det i Finland har vuxit till 165–190 individer på ett år, och lufsat västerut. Vargarna på bilden räknas inte in i siffran, de är fotografer­ade i Etseri djurpark.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Vargbestån­det i Finland har vuxit till 165–190 individer på ett år, och lufsat västerut. Vargarna på bilden räknas inte in i siffran, de är fotografer­ade i Etseri djurpark.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland