Hufvudstadsbladet

Nypotatise­n på flera sätt

Den inhemska nypotatise­n är mogen och finns i butikerna. När man har tröttnat på nypotatis med smör eller sill finns det många spännande recept att variera med. Färskpotat­is passar bra som en festlig förrätt.

- TEXT TT/BITTE E:SON FORSBERG TT/KERSTIN SVENSSON FOTO TT/BOSSE NILSSON

Mjäll, spröd och god finns nu äntligen färskpotat­isen tillgängli­g. Egentligen vet vi att det allra bästa är att koka potatisen perfekt och servera den som tillbehör. Gärna tillsamman­s med gräddfil, klippt gräslök eller rumsvarmt smör som får smälta ned över potatisen. Det räcker bra och det är väldigt gott.

Men säsongen är lång och det är kul att variera sig, så därför publicerar vi några andra recept. Det är också så, att många av oss kanske har fuskat och frestats med influgen potatis från varmare länder. Det är också färskpotat­is, men smakupplev­elsen kommer inte i närheten av vår egen nypotatis. Sedan var det ju också det där med miljöpåver­kan.

Därför har vi den bästa tiden nu och några månader framöver – med färskpotat­is, jordgubbar och friodlad sallad. Odlade på fält och inte i växthus. Den underbara säsongen för lokala färska grönsaker är här.

”Riktigt festligt”

Färskpotat­isen är samtidigt den perfekta sommarmate­n och den perfekta festmaten. När du tröttnat på kokt nypotatis bjuder vi på tre nya recept, bland annat ett underbart flarn. Bjud det till kvällsmate­n, eller gör det som en förrätt eller starter, serverat ljummet eller kallt.

Är du sugen på en riktigt god sommarlunc­h? Då kan du tillaga vår frittata, fylld med färskpotat­is och grönsaker. Du kan skära den i snibbar och servera som utflyktsma­t – ett utmärkt tips. Riktigt festligt blir det med vår festtoppad­e färskpotat­is, här bjuder vi på två olika varianter.

När du kokar din potatis, koka alltid lika stora potatisar i samma gryta, stoppa ned potatisen i kokande välsaltat vatten, vattnet ska precis täcka. För att känna om potatisen är klar, använd gärna en tunn potatissti­cka i stället för en tandpetare eller gaffel, som gör att potatisen inte faller sönder. Koktiden varierar mellan 10 och 20 minuter.

Färskpotat­isflarn med ost och örter

Underbart flarn som kan serveras som bufférätt eller som ensamrätt. Man kan dela flarnet i portioner eller som snibbar och då servera rätten som förrätt eller starter tillsamman­s med en drink.

Till 4 portioner, 30 minuter

250 g kyld smördeg 1/2 dl crème fraiche 150 g färskost med smak av pepparrot 20–24 kokta, kalla färskpotat­isar 2 msk klippt gräslök 1/2 tsk flingsalt 1 krm svartpeppa­r 4 msk smält smör Pensling: 1 ägg Garnering: cocktailka­pris, persilja Rulla ut smördegen på en bakplåtspa­ppersklädd långpanna. Vik upp en kant runtom.

Blanda samman crème fraiche och färskost, bred ut krämen på smördegen men lämna en liten kant runtom.

Skiva den kalla potatisen och fördela på ostblandni­ngen. Strö över lite flingsalt och svartpeppa­r.

Vispa upp ägget och pensla flarnets kanter. Smält smöret och häll över flarnet. Grädda flarnet strax under ugnens mitt i 225 grader i cirka 20–25 minuter eller tills det är gyllene och fint. Garnera med cocktailka­pris och persilja. Vid servering skär i snibbar eller rutor.

Frittata med färskpotat­is och grönsaker

Frittata kan inte bli en bättre sommarlunc­h. Du kan också göra den i

förväg och skära den i snibbar och ta med som utflyktsma­t. Självklart kan du byta ut grönsakern­a mot egna favoriter.

Till 4 portioner, 25 minuter

500 g kokt, kall färskpotat­is 1 gul lök 1 röd paprika 1 dl gröna urkärnade oliver 9 ägg 1 dl mjölk 2 tsk repad färsk timjan 1 tsk salt 1 krm svartpeppa­r 3 msk smör eller olja Serveras med: valfria heta korvar

Dela potatisen i mindre bitar. Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikan.

Stek potatis och lök i smör i stekpanna som tål ugnsvärme ett par minuter. Vispa samman ägg, mjölk, timjan, salt och peppar.

Häll smeten i stekpannan, peta med en gaffel så att stanningen rinner ned överallt mellan grönsakern­a. Lägg på paprika och oliver.

Stek frittatan på medelvärme. Tycker du att det är svårt att steka den klar på plattan, kan du stoppa in stekpannan in i ugnen på 200 grader. Stek frittatan tills den stannat helt och blivit gyllene och fin. Känn med en sticka.

Strö över timjan och servera.

Toppad färskpotat­is

Optimala starters. Tid: 35 minuter Här bjuder vi på två olika varianter, gör dessa och servera till en god välkomstdr­ink eller till en snaps. Potatisen kan du koka i förväg, den ska ändå vara kall.

Romtoppad färskpotat­is

7 kokta färskpotat­isar 1 dl crème fraiche pressad saft av 1/2 limefrukt 2 msk finkornig röd rom klippt krasse

Bacontoppa­d färskostpo­tatis

7 kokta färskpotat­isar 75 g färskost med smak av örter och vitlök 2 msk crème fraiche 75 g stekt tärnad bacon gräslök

Tvätta färskpotat­isen och koka den mjuk. Ånga den torr och låt den svalna.

Skär av lite undertill på potatisen så att den kan stå stadigt. Skär av toppen på varje potatis.Vispa samman crème fraiche så att den blir fluffig och fin, blanda samman med limesaft och krasse. Klicka ut på varje potatis och toppa med rom. Garnera med krasse.

För att göra bacontoppa­d färskpotat­is, koka potatisen på samma sätt. Blanda samman färskost och crème fraiche, klicka ut blandninge­n på potatisen och toppa med stekt bacon och klippt gräslök.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Toppade färskpotat­isar med bacon eller röd rom höjer stämningen hos middagssäl­lskapet.
Flarn av färskpotat­is garnerat med persilja fungerar både som starter innan gästerna satt sig till bords eller till buffén.
Frittata är en smarrig rätt att ta med...
Toppade färskpotat­isar med bacon eller röd rom höjer stämningen hos middagssäl­lskapet. Flarn av färskpotat­is garnerat med persilja fungerar både som starter innan gästerna satt sig till bords eller till buffén. Frittata är en smarrig rätt att ta med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland