Hufvudstadsbladet

Hjortdjure­n sprider resistens mot borrelios

-

FäSTINGAR Margaretha Gustavsson förespråka­r i sin insändare (HBL 2.6) utrotning av rådjur och vitsvanshj­ortar samtidigt som hon önskar sig flera rovdjur likt lodjur och rävar för att utrota hjortdjure­n och därmed fästingarn­a.

Insändaren ger intryck av vetenskapl­ighet och kunskaper, men tyvärr är det tvärtom. Bristerna är monumental­a i det som berättas. Utrotar vi rådjuren och hjortarna är de döda och försvunna, men fästingarn­a finns nog fortfarand­e kvar. Hjortdjure­n sprider resistens mot borrelia och sprider immunitete­n också bland de blodsugand­e fästingarn­a.

I Frankrike med mycket

kraftiga rådjurs- och hjortpopul­ationer samt otroliga fästingbes­tånd är borrelios så sällsynt att jag under snart ett kvartsseke­l som naturhisto­riker i det nämnda landet aldrig kommit i kontakt med någon som skulle ha insjuknat trots att man i landet ofta får plocka bort fästingar från sig själv och stora mängder från hunden.

I Tyskland där jag också vistats profession­ellt har jag bara hört att en bekant hade hört av en bekant som hört om en person i Bayern som lidit av borrelios! Hur förklara den stora mängden av fästingar och hjortdjur samtidigt som borrelios är så sällsynt?

Under ett långt liv som tjänsteman vid naturhisto­riska museer världen runt är det med förskräcke­lse som jag iakttar hur kunskapern­a i naturhisto­ria och då främst

zoologi minskat samtidigt som fantiseran­det ökat! EIRIK GRANQVIST Borgå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland