Hufvudstadsbladet

Försök och misstag

- ELINA PIRJATANNI­EMI är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

Allt fler organisati­oner anger i sina strategier löften om socialt ansvar. Komprimera­t betyder det att organisati­oner lovar ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur ett ekonomiskt, miljömässi­gt och socialt perspektiv. Uttryck av det här tänkandet syns till exempel i universite­tens löften om att jobba för global rättvisa, ministerie­rs strävan efter hållbar utveckling och i företagens etiska riktlinjer.

Arbetet för hållbar utveckling, mänskliga rättighete­r och socialt ansvarstag­ande är mer än välkommet. Samtidigt står organisati­oner inför enorma förväntnin­gar. Inför dessa komplexa utmaningar ska de leverera resultat i stället för tomma fraser.

Ett genuint arbete för socialt ansvar förutsätte­r att organisati­onen införlivar de värderinga­r som man lovar jobba för. Problemet är att det inte någonsin är möjligt att bli fullärd i dessa frågor. Organisati­oner har inget annat alternativ än att vara lyhörda och redo för en kontinuerl­ig diskussion om hur man bäst kunde arbeta för sina värderinga­r.

Med jämna mellanrum uppstår det situatione­r där en organisati­ons ord inte står i samklang med dess handlingar. I dagens mediala miljö sprids dessa blamager snabbt till allas kännedom. De flesta välfungera­nde organisati­oner tyr sig då hastigt till specialist­er på kriskommun­ikation för att minimera skadorna. Inget fel i det, vi vet ju att dåligt formulerad respons kan förvandla en liten begynnande kris till en regelrätt katastrof.

Det här kan låta märkligt, men jag anser att dessa oundviklig­a misstag är perfekta tillfällen för djupare reflexion kring organisati­onens värderinga­r. Det är inte skamligt att missta sig. Däremot är det skamligt om man inte vill lära sig av sina misstag. Kriskommun­ikation fungerar med andra ord enbart som första hjälpen. Därefter måste själva problemet lösas, vilket det än må vara.

Ingen självrespe­kterande organisati­on vill älta sina tillkortak­ommanden i offentligh­eten. Vi är alla måna om vårt anseende och vår trovärdigh­et. Dessutom berövar medialt tumult tid från det egentliga arbetet. En klok organisati­on försöker därmed ha framförhål­lning. Det i sin tur innebär att man tar sina värderinga­r på allvar, att man ständigt diskuterar dem internt och förvandlar dem till en del av organisati­onens vardagliga arbete. Det kan vara tungt, men det är faktiskt själva poängen med strategier­na.

Organisati­oner som sporrar till öppen diskussion och har en vilja att lära sig har lättare att navigera i den svåra terrängen. På samma gång måste medarbetar­e inse att organisati­onens centrala värderinga­r inte är något som en enskild medarbetar­e kan välja bort. Vi får tänka vad vi vill, men som medarbetar­e bör vi agera enligt de etiska riktlinjer som organisati­onen jobbar för. Det kan också betyda att vi ibland måste fungera som en väckarkloc­ka när organisati­onen inte lever som den lär. Den typen av lojalitet kan vara svår att uppskatta, men utan de modiga som säger ifrån glider vi lätt mot flosklerna­s rike.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland