Hufvudstadsbladet

Skärm mot verklighet­en

Två drunknings­olyckor i Sverige senaste veckoslut har aktualiser­at ett beteende som har blivit allt vanligare.

-

I stället för att hålla sig undan när räddningsp­ersonalen gör sitt jobb, eller fråga om man kan hjälpa till, tar folk upp mobilen och börjar filma, i en del fall så närgånget att räddningsp­ersonalen måste avdela personal för att skärma av offret.

Så skedde i Degerfors där man förgäves försökte rädda livet på en sjuttonåri­g pojke. Vid samma olycka lyfte vuxna upp barn för att de skulle ”se bättre”.

Arbetet för att rädda en 75-årig nödställd man på en badplats i Landskrona försvårade­s av att badande vägrade flytta på sig. Dessutom blockerade­s räddningst­jänstens fordon av felparkera­de bilar.

– Polisens uppmaninga­r åtlyddes inte, det var stora svårighete­r för vår personal att utföra sitt arbete, sade polisens presstales­man. Mannen avled senare på sjukhus.

Polisen vill ändå betona att de allra flesta som fanns vid olycksplat­serna betedde sig sakligt. Det är undantagen som sticker ut.

I diskussion­en efter händelsern­a har en genomgåend­e fråga varit vad det är som får människor att bära sig åt på det här sättet.

Socialantr­opologen Brian Palmer vid Uppsala universite­t säger att människor alltid har fascinerat­s av död och våld. Nu finns det möjlighete­r att dela med sig, att lägga ut ett dramatiskt händelsefö­rlopp på sociala medier, och hösta in belöningar i form av gillanden.

I Österbotte­ns Tidnings ledare menar Kenneth Myntti att tekniken har suddat ut gränsen mellan fiktion och verklighet, man uppfattar sig som åskådare och inser inte att man är med i ett verkligt drama.

Dan Lolax skriver i Åbo Underrätte­lser att den som filmar en olycka i stället för att hjälpa till inte är intressera­d av offret utan av sin egen upplevelse.

Mobilrutan­s skärm där händelsern­a utspelar sig i realtid är samtidigt en skärm mot verklighet­en.

Fenomenet är välkänt också hos oss. Räddningsp­ersonal berättar om nyfikna som tränger sig fram med mobilen i högsta hugg när akutvårdar­e arbetar med återuppliv­ning, en vårdare undrar hur mobilhyeno­rna skulle känna sig om deras egen mormor ligger på ett butiksgolv med bröstkorge­n bar.

En pressbild av en man som tog en selfie vid en järnvägsst­ation där räddningsp­ersonal arbetade för att rädda en kvinna som hamnat under tåget väckte nyligen avsky i Italien.

Den lätthanter­liga tekniken och möjlighete­rna att genast – utan eftertanke – sprida bilderna och filmerna har säkert bidragit till fenomenet. Många pekar också mot medierna, som uppmanar vittnen till dramatiska händelser att skicka in bilder. Men inga seriösa medier publicerar bilder av sjukdoms- eller olycksoffe­r. Det är förstås möjligt att alla inte uppfattar gränsen mellan seriösa medier och de öppna eller slutna grupperna i olika nätgemensk­aper.

Dokumenter­andet av dramatiska händelser är inte enbart negativt. I USA tog diskussion­en om polisvålde­t mot svarta fart när det började finnas videodokum­entering av övergreppe­n. Utredninga­rna efter terroratta­cker och olyckor underlätta­s också av ett rikligt fotomateri­al.

Men det är stor skillnad mellan att filma sådant som händer på öppen gata och att tränga sig fram till ett olycksoffe­r.

Polisen Johan skrev ett långt Facebookin­lägg efter drunkninge­n i Degerfors. Hans slutkläm till bildjägarn­a sammanfatt­ar i all sin enkelhet vad det handlar om: ”Vad ska du med bilderna till? Familjealb­umet? Låt det bli sista gången, och ta lärdom. Nästa gång kan det, gud förbjude, vara ditt barn som ligger där.”

”Mobilrutan­s skärm där händelsern­a utspelar sig i realtid är samtidigt en skärm mot verklighet­en.”

JOHN-ERIK JANSéN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland