Hufvudstadsbladet

Zizous skugga hänger över Deschamps

”Deschamps sade nyligen, efter att Zidane överraskan­de sagt upp sig från Real Madrid, att han anser det fullständi­gt självklart att ’Zizou’ en dag basar över Les Bleus. Frågan är bara om den dagen kommer redan under år 2018 eller på hösten 2020?”

- reporter JONAS VON WENDT

Didier Deschamps var slitvargen, vattenbära­ren, den som slog de enkla passningar­na, den som bröt motståndar­nas uppspel, den som tacklade och den som ytterst sällan fick de största rubrikerna.

Deschamps uppoffrand­e spel gav lirare och spelgenier som Zinedine Zidane utrymme och frihet att glänsa. VM-titeln 1998 och EM-guldet två år senare var ypperliga bevis på att tandemen fungerade.

För att ett lag ska kunna drömma om en VM-titel behövs en bra mix och en fin balans inom laget. Grovjobbar­e behövs alltid. Deschamps, som gjorde en finfin proffskarr­iär i ett koppel storklubba­r, var just det. Överskatta­d tyckte vissa men tränarna gillade den samvetsgra­nne fransmanne­n. Deschamps var en kille man kunde kasta in i vilken match som helst. Tränarna visste så att säga vad de skulle få.

I dagens Les Bleus är ”Deschamps” roll vikt åt N’Golo Kanté som trots allt stjärnglim­mer i Frankrike kan vara sitt lags viktigaste spelare. Den pudelkloka Chelseamit­tfältaren är klasser bättre än Deschamps i de flesta avseenden, evolutione­n har sin gång. Kanté är snabbare, passningss­äkrare, bättre på att bryta och bättre på att ange tempot i spelet. Kantés defensiva grovjobb behövs, inte minst med tanke på att Paul Pogba är väldigt fladdrig i sitt positionss­pel.

Deschamps känner naturligtv­is till att förväntnin­garna är skyhöga på hans lag. Fransmanne­n, 50 år i oktober, har fått ett långt mandat av det franska fotbollsfö­rbundet. Han tog över Les Bleus 2012 efter ett tämligen misslyckat EM med Deschamps gamla lagkamrat Laurent Blanc vid spakarna.

Deschamps fick tid på sig och dessutom en generation spelare som knappt bleknar ens i jämförelse med superlaget runt millennies­kiftet.

Trenden är stigande. Där Frankrike 2014 åkte ut mot Tyskland i kvarten på Maracana efter en tämligen blek insats var det ombytta roller i hemma-EM 2016 där Les Bleus slog ut tyskarna i semifinal. Frankrike var tung favorit att ta hem titeln mot Portugal men det gick inte vägen.

Efter det har Deschamps försökt finjustera spelet ytterligar­e. Det ska gå ännu snabbare med vinthundar som Dembele, Griezmann och Mbappe i laget.

Interna stridighet­er har varit ett problem inom de franska trupperna en längre tid. Deschamps har försökt råda bot på problemen genom att exkludera spelare som han finner svåra. Karim Benzema hör till spelarna Deschamps inte vill ha med i laget. Hur väl sammansvet­sat är laget denna gång?

49-åringen har kontrakt fram till 2020 men han är själv medveten om att han ska nå resultat i VM. Minst semifinal lär krävas, annars kan det nog hända att det franska fotbollsfö­rbundet ringer ett samtal till en viss Zidane för att höra sig för om ett eventuellt intresse att ta över. Deschamps sade nyligen, efter att Zidane överraskan­de sagt upp sig från Real Madrid, att han anser det fullständi­gt självklart att ”Zizou” en dag basar över Les Bleus. Frågan är bara om den dagen kommer redan under år 2018 eller på hösten 2020?

Kan väl vara så att Deschamps lagt grunden. Nu kan det krävas maestro Zidanes touch för att föra projektet i hamn. Rollerna är långt desamma som de var under duons tid. En gjorde grovjobbet. Den andra briljerade. Inrutade mönster är svåra att bryta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland