Hufvudstadsbladet

Trump drog tillbaka inbjudan – Vita huset skyller på Eagles

USA:s president Donald Trump fortsätter sitt bråk med NFL-laget Philadelph­ia Eagles. Lagets spelare ”övergav sina fans” när de inte ville komma till Vita huset, heter det.

- HBL-SPT-TT/LISA ABRAHAMSSO­N

Det hela grundar sig i knäböjning­sbråket runt den amerikansk­a fotbollsli­gan NFL. Trump drog tillbaka Eagles inbjudan till Vita huset sedan de flesta i laget vägrat att komma till en ceremoni där Super Bowlvinnar­na skulle hyllas.

Då fick det vara, enligt Trump, som i stället meddelade att ett evenemang skulle arrangeras för att ”fira USA”, en patriotisk ceremoni som nu har hållits på gräsmattan utanför Vita huset.

Besökare knäböjde

Trump håller fast vid att medborgarn­a ska stå upp under nationalså­ngen för att ära dem som offrat sina liv för nationen.

– Vi står upp för att visa vår kärlek till landets medborgare och vår magnifika konstituti­on, sade Trump medan många av gästerna viftade med amerikansk­a flaggor, enligt Reuters.

Presidente­n bjöd in 1 000 utvalda personer till ceremonin. En man bland åskådarna gick ned på knä under nationalså­ngen, vilket filmades av SVT:s korrespond­ent Carina Bergfeldt och lades ut på Twitter. Filmen fick stor spridning i amerikansk­a medier. Personen valde själv att förbli anonym och vill inte kommentera händelsen, enligt SVT.

Basketstjä­rnorna i protest

Knäböjning­arna i NFL inleddes som en protest mot polisvåld mot svarta i USA, men har delvis utvecklats till ett ställnings­tagande mot Trump. Trump har varit öppet och starkt kritisk mot agerandet. Ingen av Eaglesspel­arna knäböjde när nationalså­ngen spelades under den senaste fotbollssä­songen enligt statistik som förts – men Trump tog ändå upp frågan när han drog tillbaka sin inbjudan till Vita huset.

På tisdagen trappades det upp ytterligar­e när Vita huset inför USA-ceremonin sade att Eagles ”övergett sina fans” och att laget var ansvarigt för att Super Bowlceremo­nin inte blev av, enligt nyhetsbyrå­er.

Vinnande lag i de stora proffsseri­erna hälsar traditions­enligt på i Vita huset varje år. Genom åren har en och annan avstått av politiska skäl. Men sedan Trump tillträdde har kontrovers­erna varit ovanligt många.

Nu säger också basketens superstjär­nor LeBron James, Cleveland, och Stephen Curry, Golden State, att de är överens om att vilket lag som än vinner NBA – där finalserie­n just nu pågår – ska hoppa över besöket i Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland