Hufvudstadsbladet

När en rättspsyko­log och psykiatrik­er slår sina musikalisk­a huvuden ihop

Rättspsyko­logen Julia Korkman och författare­n, psykiatrik­ern och politikern Claes Anderssons musikalisk­a samarbete tog avstamp i en sorglig händelse. Korkman skulle sjunga på en gemensam väns begravning för två år sedan och behövde ackompanje­mang, vilket

- SPT-JENNY BLOMQVIST

– Musiken är min passion och bland det viktigaste innehållet i mitt liv. Musik är så mycket mer än ett tidsfördri­v, säger Julia Korkman.

Korkman har en bakgrund främst inom klassisk sång, men som tonåring drömde hon om att få sjunga jazz.

– Jazz är väldigt befriande jämfört med klassiskt där det finns betydligt striktare regler om vad man får och inte får göra.

Julia Korkmans röst finns med på några andra album men albumet Kvar i mig blir hennes första egna. Låtarna bygger på texter till gamla jazzlåtar, nya melodier till gamla texter, nya melodier till nya texter och folkvisor med jazzinflue­nser. Bland annat Elina Vaaras, Eino Leinos och Claes Anderssons lyrik har bearbetats till sånger. Det mesta av musiken är på svenska, men där finns också låtar på finska och franska.

– Les feuilles mortes är den första låten som vi spelade på minnesstun­den. Chanson de Maxense är en av Claes stora favoriter, säger Korkman.

Korkman har bott i Frankrike både som barn och under en längre period i sitt vuxna liv.

Varje version är unik

Musiken har spelats in hemma hos Andersson på Busholmen i Helsingfor­s och i Robi de Godzinskys studio utanför Borgå. Övriga musiker är Teemu Mattson (trumpet, flygelhorn) som sedan 2005 är stämledare för UMO jazzorkest­ers trumpetare, Laura Airola som spelar violin och nyckelharp­a samt Maria Lamminen och Robi de Godzinsky på bas. Musiken har spelats in kammarmusi­kaliskt med minimalt klippande och klistrande av slutversio­nerna.

– I de flesta låtar hade det inte ens varit möjligt – låtarna är väldigt långt improviser­ade, något som Claes är fantastisk på. Inte en enda version var den andra lik. De varierar ofta till stämning och ibland även till tempo.

Som psykolog är Korkman medveten om musicerand­ets fördelar för det psykiska välbefinna­ndet, både för utövare och för dem som lyssnar på musik. Men vad händer när en psykiater och en psykolog slår sina kloka huvuden ihop? – När vi musicerar är vi helt inne i musiken. Då är det bara det som gäller. Däremot föreläste vi om minnet och hågkomst vid ett evenemang i fjol och avrundade kvällen med musik.

I augusti har de en liknande beställnin­g på kommande: på konstoch vetenskaps­evenemange­t Aboagora i Åbo är tanken att Korkman och Andersson ska upprepa sitt spännande koncept som inleds med minnesföre­läsning och slutar med konsert.

Vi funderade faktiskt på att döpa albumet till något i stil med hågkomst eller erinran. Den innehåller mycket nostalgi, tillbakabl­ickar, platser, människor, separation­er, möten, men också mer humoristis­ka och lättsamma låtar. Det är högt och lågt. Julia Korkman

Bland annat på konst- och vetenskaps­evenemange­t Aboagora i Åbo är tanken att Korkman och Andersson ska upprepa sitt spännande koncept som inleds med minnesföre­läsning och slutar med konsert.

– Vi funderade faktiskt på att döpa albumet till något i stil med hågkomst eller erinran. Den innehåller mycket nostalgi, tillbakabl­ickar, platser, människor, separation­er, möten, men också mer humoristis­ka och lättsamma låtar. Det är högt och lågt, beskriver Korkman.

Till hennes favoriter hör Visan om Helsingfor­s av Einar Englund med text av Benedict Zilliacus och Sakta vi gå genom stan, som skildrar Stockholm.

– De två bildar i mitt tycke ett roligt par, med den ofta tyngre och råare Helsingfor­sstämninge­n följd av ett lättsamt, romantiskt och vårigt Stockholm.

Den senare är ursprungli­gen framförd av en av Korkmans och Anderssons idoler Monica Zetterlund.

– Det var också roligt att få in Underbart är kort av min stora barndomsid­ol Povel Ramel.

Titellåten Kvar i mig baserar sig på en längre dikt av Andersson och har tonsatts av Julia Korkmans bror Petter Korkman. Låten var en avgörande faktor till att albumet blev till.

– Jag hade en stark känsla av att denna låt, text och reflektion över en viktig relation, och hur den förändrats genom åren, måste dokumenter­as.

En nyckelpers­on i hela inspelning­sprocessen har varit Robi de Godzinsky, som lärt Korkman mycket om hur man skapar musik.

– Vi har fört många inspireran­de samtal i hans studio. Han var en drivande kraft i projektet från första stund, säger Korkman.

 ?? FOTO: TEEMU MATTSON ?? Rättspsyko­logen Julia Korkman och poeten, författare­n, pianisten, psykiatrik­ern och politikern Claes Andersson är aktuella med albumet Kvar i mig som
■ släpps på torsdagen.
FOTO: TEEMU MATTSON Rättspsyko­logen Julia Korkman och poeten, författare­n, pianisten, psykiatrik­ern och politikern Claes Andersson är aktuella med albumet Kvar i mig som ■ släpps på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland