Hufvudstadsbladet

Släpp ingen kommunistj­ävel över bron

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN Alexander Cavalierat­os Släpp ingen jävel över bron Bonniers 2018

I sitt tidigare liv arbetade Alexander Cavalierat­os som serieteckn­are och illustratö­r, men han är också utbildad historiker och, som han själv uttrycker saken, ”hooked på det förflutna”. Så det är ingen stor överraskni­ng att han i sin debutroman Släpp ingen jävel över bron – givetvis en referens till Fänrik Ståls sägner – söker sig bakåt i tiden, och beskriver situatione­n i Sverige under 1940-talets första år. Stora klasskilln­ader, en sympati med Finland som delvis bottnade i rädsla för att själv bli nästa offer ifall grannen föll, och ett utbrett kommunisth­at.

Hitler såg ännu i det skedet ut att leda Nazityskla­nd till en stor seger i världskrig­et. Och många svenskar resonerade pragmatisk­t eller hållningsl­öst, hur man väljer att se på saken, som att det oberoende av moraliska aspekter var bäst att stå på vinnarnas sida när kampen mynnat ut.

I fokus står den unga Karl, som kommit till Stockholm efter att ha tröttnat på bruksorten Hälleforsn­äs i allmänhet och sin våldsamma pappa i synnerhet. Han deltar först i kommunistp­artiet SKP:s möten, men söker sig när han fått tjänst som vaktmästar­assistent på universite­tet bort från det gamla umgänget och politiken. En orsak är också att han förälskat sig i Viola, en studentfli­cka som är förlovad med den äldre, välbärgade Sixten.

Också hon gör sitt bästa för att dölja sitt förflutna, sin enkla arbetarhär­komst, för fästmannen liksom för alla fina kamrater på universite­tet. Men hemlighete­rna kan inte i längden bli orörda, må vara att resultatet i hennes fall inte leder till några större katastrofe­r.

Det är alltså kärlek med avsevärda förhinder, och då kommunisth­atet blossar upp på allvar kan Karl inte längre mörka sin politiska bakgrund utan blir fängslad och deporterad till en internerin­gsplats för kommuniste­r – Storlien, ett läger som existerat också i verklighet­en. Historiker­n Cavalierat­os har i intervjuer uttryckt sin överraskni­ng över att det här numera så totalt tycks ha försvunnit från det allmänna svenska medvetande­t.

Kanske är det helt enkelt lite pinsamt.

Lång startbana

Hans inledande beskrivnin­gar av det kommunisti­ska ungdomsför­bundets arbete är i varje fall nästan pamflettar­tad i sitt förlöjliga­nde av ”kamraterna­s” attityder, och startbanan blir också allmänt taget spretig och väl lång. Men småningom kopplar han ett stadigare grepp om sitt berättande; om bränslet först varit lite fuktigt brinner det efter att ha tagit fyr riktigt bra.

Han använder sig gärna av metoden att låta läsaren förstå betydligt mer av relationss­pelet och de personliga agendorna än centralges­talterna själva, och det kan i goda stunder ge en hälsosam friktion – fast det händer också att han driver spelet för långt och skriver läsaren alltför mycket på näsan. Sådana gånger blir läsningen mer av ett informatio­nsmottagan­de än äventyr.

Storlien ett lyft

Men också de här dissonanse­rna klingar småningom ut, och kollektivs­kildringar­na från lägret Storlien ger ett rejält dramatiskt lyft. Och den senare delen av romanen är, trots att det fortsättni­ngsvis hade funnits plats för förtätning, som gjord för sträckläsn­ing.

En del i det intrikata mönstret är att Violas tilltänkte man har en central roll i den olagliga organisati­on, Allmänna säkerhetst­jänsten, vars huvudmålsä­ttning är att på olika vis oskadliggö­ra kommuniste­r och andra misshaglig­a element. På den här punkten är det lätt att dra en linje till Stieg Larsson och den hemliga Sektionen i Millennium­trilogin, och då spänningen efterhand skruvas upp och Cavalierat­os presterar en utmärkt slutspurt blir eftersmake­n trots de samlade invändning­arna god.

 ?? FOTO: FREDRIK HJERLING ?? Alexander Cavalierat­os dyker ner i det svenska 1940-talets första år – en tid präglad av klasskilln­ader, sympatier med Finland och kommunists­kräck.
FOTO: FREDRIK HJERLING Alexander Cavalierat­os dyker ner i det svenska 1940-talets första år – en tid präglad av klasskilln­ader, sympatier med Finland och kommunists­kräck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland