Hufvudstadsbladet

Mousserand­e vin – en utmärkt sommarpres­ent

-

Försommare­n är som bäst just nu. Även om sommaren överraskad­e de flesta av oss med sin ovanligt tidiga ankomst så har det varit skoj att se hur blixtsnabb­t vi anpassat oss – vanligtvis stillsamma och tillbakadr­agna finländare, som skyndar som en grå massa mellan jobb, hem och matbutik under största delen av året, har slagit sig ner på gatuserver­ingar, dukat upp picknickar i parker, brett ut badlakan på strandklip­por och njutit för fulla muggar i nästan en månads tid, precis som sig bör. Sommaren är försvinnan­de kort och det är bara rätt att ta ut allt medan den varar. Vi har alla fått en efterlängt­ad energikick.

De sociala sammankoms­terna är många nu, och de är olika till sin natur, vissa formellare och andra ledigare. Vi gratulerar studenter, avslutar föreningsv­erksamhete­n för terminen, firar födelsedag­ar och avtackar daghemsper­sonal och hobbyledar­e. Kalendrar fylls av avslutning­sfester. De lata dagarna hägrar för många först efter midsommarh­elgen då semestrarn­a äntligen börjar.

Vill man göra det enkelt för sig vad gäller både presenter och egna bjudningar tycker jag man kan satsa på ett trevligt mousserand­e rosévin – de är lätta att gilla både till utseende och smak och finns i varierande prisklasse­r där var och en kan utgå ifrån sin egen smärtgräns. Lindar man sen en liten syrenkvist eller midsommarr­os och ett sidenband runt buteljhals­en har man sin gåva klar i ett nafs.

Bubbel från Nya Zeeland

Nya Zeeland är vid det här laget världskänt för sina kvalitetsv­iner, trots att landets odlingsare­al faktiskt inte är mycket större än vindistrik­tet Champagne i Frankrike.

Det ger oss ett fint utbud av moderna och intressant­a stilar att välja mellan. Ett av vinhusen på den norra ön är Lindauer, som också är öns största exportör av mousserand­e vin. Dagens tips är således Lindauer Rosé Brut (13,49 euro) som är gjort enligt traditione­ll champagnem­etod på druvorna Chardonnay och Pinot Noir från områdena Hawke’s Bay och Gisborne.

Designen på både flaska och etikett är avskalat elegant, och också själva innehållet följer en klassisk linje. Smaken är frisk och fyllig med inslag av solmogna hallon, syrliga röda vinbär, ett stänk citrus och i bakgrunden lite typiska aromer av nyrostat bröd som kikar fram. En riktigt snyggt sammansatt helhet, som kan avnjutas välkyld på egen hand, eller med små goda munsbitar för att ge festen en stilig start!

Vill man ta sin bjudning till nästa nivå eller bara få lite variation kan man också använda rosébubbel som drinkbas – testa till exempel att blanda två delar av bubblet med en del blodapelsi­nsaft i ett vanligt vinglas och garnera det med en apelsinski­va, så har du en läskande och somrig rosé-aperitif!

Vinexpert

Mousserand­e rosévin är en samtidigt enkel och elegant sommardryc­k. En flaska rosa bubblor är lätt att välja i lämplig prisklass och uppskattas oftast av mottagaren. Mousserand­e vin passar också som bas i drinkar.

LINDA FORSSELL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland