Hufvudstadsbladet

Doften av nybakat bröd sprider sig i Tölö

Helsingfor­s minsta bageri finns sedan två månader tillbaka i Tölö. Nu sprider sig en doft av nybakade bröd och bullar längs Museigatan. På lördagar köar Tölöborna för färska croissante­r.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är halvfullt på Helsinki Homemade bakery vid tiotiden på förmiddage­n – det betyder två kaffegäste­r, en sitter inne i bageriet och den andra på uteserveri­ngen. Särskilt många fler kunder får inte plats samtidigt i Helsingfor­s minsta bageri, som förfogar över 17 kvadratmet­er inomhus och har plats för två bord på trottoaren utanför.

Företagarn­a Klaus Ittonen och Kátia Corrêa tar just ut en plåt med baguetter ur ugnen och ställer fram dem i skyltfönst­ret, helt på samma sätt som de franska bagerikoll­egerna.

– Vi vill sprida den franska bagerikult­uren i Helsingfor­s, att folk i de närliggand­e kvarteren ska kunna komma hit på morgonen och köpa hem färskt bröd, säger Klaus Ittonen.

Bageriet öppnade i början av april och har redan hunnit få en trogen skara stamkunder, främst från de närliggand­e kvarteren.

– Doften av nybakade bullar lockar in kunderna. Nästan alla småbagerie­r har försvunnit från Helsingfor­s, ännu när jag var barn fanns det många bagerier runtom i stan. Det är något som jag hoppas kommer tillbaka, säger Tölöbon Klaus Ittonen, som faktiskt bor i samma hus där bageriet verkar.

Började med bagericyke­l

Tanken på att grunda ett eget bageri föddes förra sommaren, då Ittonen cyklade omkring i Tölö och sålde hembakade piroger och bullar. Speciellt populära var hans besök vid Tempelplat­sens kyrka, där både turister och guider gärna köpte av hans färska bakverk.

– Businessen gick överraskan­de bra, men förra sommaren var så regnig att jag började drömma om att få ett tak över huvudet.

Klaus Ittonen startade företaget tillsamman­s med studiekomp­isen från Perho, Kátia Corrêa. De är båda utbildade kockar och till sin hjälp har de Rodrigo Bleyer, som är finansansv­arig. Han trivs utmärkt bakom kassan, där han får betjäna kunderna på svenska.

– Jag älskar svenska, det är ett så vackert språk. Jag har studerat svenska på Arbis och här i bageriet får jag prata det med kunderna. Också finskspråk­iga pratar svenska med mig då de får höra att jag inte kan ett ord finska, berättar Rodrigo Bleyer.

Atmosfären i bageriet är internatio­nell, här blandas svenska, tyska och portugisis­ka med finska. Både Corrêa och Bleyer kommer från Brasilien, så de pratar portugisis­ka med varandra. Ekologiska produkter och lokalprodu­cerade livsmedel är saker som företagarn­a sätter värde på och använder alltid när det är möjligt. Mjölet kommer från Malmgård i Pernå och kaffet rostas vid det lilla Inka-rosteriet i Kouvola. Till de

karelska pirogerna köper bageriet in riatorkat specialråg­mjöl från Karelen.

– Våra karelska piroger uppfyller EU:s pirognorme­r och får kalllas karelska, i motsats till alla industriel­lt producerad­e piroger som är rispiroger. Degen till varje pirog måste kavlas ut för hand, enskilt, och tillverkas av godkända råvaror, förklarar Ittonen.

Piroger, tre sorters bullar och baguetter bakar man varje dag, men sedan kommer väggarna emot.

– Vi bakar varje dag ett dagens bröd, som varierar, för vi har inte utrymme att baka många sorters bröd varje dag. Croissante­r bakar vi bara på lördagar och söndagar.

Men trängseln har också sina fördelar, byråkratin och regelverke­t är inte lika omfattande för småföretag­are som verkar på under tjugo kvadratmet­er, så Ittonen slipper en del pappersarb­ete.

– Dessutom har vi båda tidigare jobbat på diverse topprestau­ranger med sträng disciplin i köket, så vi är vana vid att hålla god ordning och anpassa oss till det utrymme som finns, säger bagare Ittonen. Helsinki Homemade finns på Cygnaeusga­tan 6 i Tölö och håller öppet onsdag–fredag klockan 7–18 och under veckoslute­n klockan 8.30–15.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Klaus Ittonen, Kátia Corrêa och Rodrigo Bleyer driver stans minsta bageri i Tölö. De bakar bullar, piroger och baguetter varje dag plus en brödsort, mera får inte plats i det lilla köket. Kringlan som hänger utanför bageriet har Ittonen fyndat på...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Klaus Ittonen, Kátia Corrêa och Rodrigo Bleyer driver stans minsta bageri i Tölö. De bakar bullar, piroger och baguetter varje dag plus en brödsort, mera får inte plats i det lilla köket. Kringlan som hänger utanför bageriet har Ittonen fyndat på...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland