Hufvudstadsbladet

Trump mot medierna

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ – Vi trodde Hillary Clinton skulle bli vald och sedan skulle allt återgå till det normala.

Så uttrycker sig en av New York Times politiska journalist­er i Liz Garbus fyrdelade dokumentär­serie The Fourth Estate från 2018, en titel som syftar på det som i USA brukar kallas den fjärde statsmakte­n, hos oss den tredje statsmakte­n, det vill säga medierna.

Det blev ju som vi alla vet inte alls så. Trump valdes med buller och bång (och misstankar om rysk manipulati­on av valresulta­tet) och följden blev en sällan skådad mediecirku­s. Den ivrigt twittrande presidente­n deklarerad­e krig mot medierna som upptäckte sig stå emot en mästermani­pulatör utan like. De medier som brukar betraktas som landets tyngsta, mest seriösa och trovärdiga anklagades plötsligt av självaste presidente­n för att vara tendensiös­a, oseriösa och syssla med fake news.

Anrika The New York Times hör till de medier som Trump angripit, och även stängt ute från presskonfe­renser. Dokumentär­serien inleds då Trump svär sin presidente­d, och följer hur NYT journalist­iskt försöker tackla denna nya högst speciella president. Vi får hänga med under nyhetsarbe­tet på redaktione­n, på redaktions­mötena och se hur man jobbar under ständig tidspress.

Den inblick som ges är inte ointressan­t, men hade kunnat vara ännu intressant­are. Vi får vara en fluga på väggen på tidningsre­aktionen, men gärna hade man hört journalist­erna öppna upp ännu mera kring hur de tänker i sitt arbete. Det handlar kanske om att själva slutproduk­ten av deras jobb – innehållet i artiklarna – blir osynligt för tittaren annat än som texter som publiceras på webben med en knapptryck­ning, och ord som vägs och ändras i texterna i all hast. Vad som står i artiklarna, hur man valt att vinkla och greppa de olika ämnena, hade det varit intressant att få veta lite mera om.

Vissa av de kända journalist­profilerna presentera­s lite närmare – Washington­korresonde­nten Maggie Haberman får vi till exempel

■ ofta se tala i telefon med sin lille son när hon jobbar, något som väl ska gestalta den kvinnliga konflikten mellan karriär och familj som män fortfarand­e inte slits mellan på samma sätt.

Under det år som dokumentär­serien följer NYT sparkar Trump både flera personer i Vita huset och FBI-chefen James Comey. Förutom turbulense­n kring Trump skriver NYT även om #metoo-kampanjen under året. Men inte heller den egna redaktione­n står fri från anklagelse­r om trakasseri­er. Yle TV1 22.05, repris onsdag 23.35

 ?? FOTO: ALETHEIA FILMS LLC ?? Den undersökan­de journalist­en Matt Apuzzo, Vita huset-korrespond­enten Michael Shear och Washington­redaktione­n kvällsreda­ktör Lara Jakes jobbar alla på The New York Times.
FOTO: ALETHEIA FILMS LLC Den undersökan­de journalist­en Matt Apuzzo, Vita huset-korrespond­enten Michael Shear och Washington­redaktione­n kvällsreda­ktör Lara Jakes jobbar alla på The New York Times.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland