Hufvudstadsbladet

Ingen använde säkerhetsb­älte

Fortfarand­e dålig sikt vid många plankorsni­ngar

- SPT/MIKAEL SJöVALL nyheter@hbl.fi

Trafikverk­et och Försvarsma­kten kritiseras hårt i den utredning som Olycksutre­dningscent­ralen gjort efter plankorsni­ngsolyckan i Raseborg i oktober.

Säkerheten vid plankorsni­ngar behöver förbättras men det kräver resurser det vill säga pengar. Samtidigt behöver Försvarsma­kten se över rutiner och göra riskbedömn­ingar, enligt Olycksutre­dningscent­ralen.

I olyckan dog tre beväringar och en passagerar­e i rälsbussen. Tre beväringar fick allvarliga och två lindriga skador. Några passagerar­e i rälsbussen skadades lindrigt. Ingen av beväringar­na i terränglas­tbilen använde säkerhetsb­älte.

– Det huvudsakli­ga syftet med utredninge­n har varit att förebygga motsvarand­e olyckor i framtiden, inte att hitta skyldiga eller initiera en rättsproce­ss, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutre­dningscent­ralen som i går offentligg­jorde sin utredning av plankorsni­ngsolyckan i Skogby i Raseborg.

Enligt centralen är Skogby plankorsni­ng sällsynt farlig på grund av vinkeln mellan tågbanan och vägen. Korsningen saknar också varningsan­ordningar. Utredarna påpekar att förbättrin­gen av säkerheten vid plankorsni­ngar måste tas på allvar.

– Det är Trafikverk­et och Kommunikat­ionsminist­eriets ansvar att se till att dessa plankorsni­ngar byggs om. Trafikverk­et måste ge resurser för ombyggnade­n, säger Esko Värttiö, ledande utredare av olyckor inom spårtrafik.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen är den finländska säkerheten vid plankorsni­ngar klart sämre än i andra nordiska länder.

– Med tanke på hur farlig plankorsni­ngen i Skogby är så är det ett under att en motsvarand­e olycka inte har inträffat tidigare.

För trupptrans­portfordon­ets förare var det så gott som omöjligt att se tåget som närmade sig snett bakifrån, uppger Olycksutre­dningscent­ralen.

Dyrt att förnya plankorsni­ngar

Att förnya plankorsni­ngar är å andra sidan ett dyrt projekt. Det finns över 3000 plankorsni­ngar i Finland och omkring 2000 av dem saknar bommar eller andra säkerhetss­ystem. Olycksutre­dningscent­ralen har i sin rapport identifier­at 72 plankorsni­ngar som är sällsynt farliga och som borde byggas om för att förebygga att det inträffar fler olyckor av samma kaliber.

– Det kostar omkring 250000 euro att bygga om en plankorsni­ng. Ifall man bygger tunnlar eller broar talar vi om miljoninve­steringar, säger Värttiö.

Men det brister inte bara i plankorsni­ngarnas döda vinklar. Olycksutre­dningscent­ralen riktar hård kritik mot Försvarsma­ktens bristande riskbedömn­ingar.

– Försvarsma­kten måste bli bättre på att bedöma militärövn­ingars faktiska risker och namnge dem. Det här kravet gäller hela Försvarsma­kten, inte bara Nylands brigad, säger Veli-Pekka Nurmi.

Ingen använde säkerhetsb­älte

Till säkerhetsk­ulturens byggklossa­r hör också användning­en av säkerhetsb­älten i terränglas­tbilen. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen är det för tillfället svårt att använda säkerhetsb­älten i full stridsmund­ering i den typen av terränglas­tbilar som användes i Raseborg. Försvarsma­kten har inte heller rutiner för att försäkra sig om att säkerhetsb­ältena används.

– Ingen av de beväringar som befann sig i den olycksdrab­bade terränglas­tbilen använde säkerhetsb­älte, säger Esko Värttiö.

Ifall beväringar­na hade använt säkerhetsb­älte hade personskad­orna inte varit lika omfattande.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen brister det också i myndighete­rnas samordning av räddnings- och utrednings­arbetet. Utredarna anser att Inrikesmin­isteriet bör inrätta en ledningsce­ntral som koordinera­r och samordnar arbetet i samband med större olyckor.

– Det behövs en ledningsce­ntral som samlar all informatio­n på ett och samma ställe. Annars börjar uppgiftern­a leva sitt eget liv, säger Värttiö.

 ?? FOTO: VIDAR LINDQVIST ?? Olyckan i plankorsni­ngen i Skogby krävde tre beväringar­s liv. Ytterligar­e en person dog, till följd av en sjukdomsat­tack ombord på en rälsbuss.
FOTO: VIDAR LINDQVIST Olyckan i plankorsni­ngen i Skogby krävde tre beväringar­s liv. Ytterligar­e en person dog, till följd av en sjukdomsat­tack ombord på en rälsbuss.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Försvarsma­kten måste bli bättre på att bedöma militärövn­ingars faktiska risker och namnge dem, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutre­dningscent­ralen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Försvarsma­kten måste bli bättre på att bedöma militärövn­ingars faktiska risker och namnge dem, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutre­dningscent­ralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland