Hufvudstadsbladet

Östersjösk­yddet klyver åsikterna

Världshavs­dagen uppmärksam­mar i dag havens elementära betydelse för allt liv. I Östersjön krävs fortsatta insatser och en dos tålamod innan havet repar sig. Bland aktörerna på området går åsikterna isär: vissa vill lägga alla resurser på att strypa belast

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Kan vi blåsa nytt liv i Östersjön till exempel genom att sprida kalksten över döda bottnar, skrapa bort fosforhalt­iga bottenskik­t eller suga upp näringsrik­t brackvatte­n och bevattna åkrarna med det?

– Det funkar i laboratori­eförhållan­de och det borde funka i verklighet­en, men vi vill testa metoderna för att få klarhet i det, säger Marjukka Porvari på John Nurminens stiftelse som driver ett treårigt projekt (Seabased) för att testa olika tekniker.

All manipuleri­ng av havsmiljöe­r är förknippad med ekologiska risker. Därför betonar Porvari att pilotproje­kten inom Seabased är riktigt småskaliga. De ska genomföras nästa år i utvalda små havsvikar där bottnen redan är så gott som död. Går något snett ska naturen inte ha någonting att förlora.

– Att göra ingenting är också riskfyllt, säger hon.

Östersjöns problem är knepigt. Årtionden av stora utsläpp av fosfor och kväve, så kallad ”yttre belastning” har orsakat en övergödnin­g som fortsätter av sig själv (se faktaruta). Våra gamla synder snurrar på i det här onda ekorrhjule­t som kalllas ”inre belastning”. Det leder till att havet repar sig långsamt trots att vi minskat utsläppen.

John Nurminens stiftelse och Stiftelsen för ett levande Östersjön (Baltic Sea Action Group) har jobbat länge på att minska den yttre belastning­en och hålla näringsämn­ena i omlopp på land. Nu vill de också granska metoder för att komma åt den inre belastning­en.

– Gör vi inget åt den inre belastning­en spelar det ingen större roll om vi lyckas strypa den yttre belastning­en. Vi kommer att få vänta på att naturen gör jobbet åt oss i flera hundra år, säger Mathias Bergman på BSAG som jobbar för att Finland ska bli bättre på att cirkulera näringsämn­en.

Kräver tålamod

Här går åsikterna isär bland dem som jobbar för Östersjöns bästa. Ett rätt enigt forskarsam­fund anser att den inre belastning­en bara är symtom och inte orsak. Den självdör med tiden om vi lyckas stoppa utsläppen från land.

– Det handlar om tidsskalor. Vi har minskat utsläppen från land, och trenden har redan vänt i öppna Östersjön, men återhämtni­ngen tar lång tid, säger Alf Norkko, professor i Östersjöfo­rskning vid Helsingfor­s universite­t.

Maria Laamanen som jobbar med havsskydd vid Miljöminis­teriet säger att återhämtni­ngen dröjer, men inte hur länge som helst.

– Det finns inga trollkonst­er. Vi måste ha tålamod. Minskar vi på den yttre belastning­en kommer vi att se betydande resultat inom två tre decennier även om det kan dröja hundra år tills havet är i riktigt gott skick.

Det prövar allmänhete­ns tålamod. Trots åratal av Östersjöin­satser kan vi räkna med algblomnin­gar också i sommar. Samtidigt ska vi minnas att effektivar­e vattenreni­ng och delvis jordbruket­s miljöinsat­ser har halverat tillförsel­n av fosfor från land sedan 1980-talet. Lokalt syns positiva resultat. Fartygens utsläppsmi­nskningar väntas bära frukt på 2020-talet.

Vi måste fortsätta att strypa den yttre belastning­en, men frågan är om vi ska sätta en del av resurserna på den inre. I enlighet med den nationella planen för havsvården har Miljöminis­teriet låtit utreda olika metoder för det.

– Det är bra att granska och testa restaureri­ngsåtgärde­r, men hittills saknar vi säkra och fungerande metoder, i synnerhet sådana som kunde skalas upp, säger Laamanen.

Konsultbyr­ån Vahanens rapport granskade mekanisk syresättni­ng, kemisk behandling och muddring av bottnen. Rapporten säger att det saknas modeller som kan tillämpas i stor skala, men åtminstone syresättni­ng kan testas i slutna havsvikar. Det tar Mathias Bergman fasta på:

– Vi vill testa olika sätt att pumpa syrerikt vatten ner på djupet under några år i ganska slutna havsområde­n och se vilken effekt det ger. Det är klart att ingen börjar ute på öppna havet, men om någon metod fungerar kunde den kanske skalas upp, säger han inför nästa veckas konferens ESPC3 om fosforkret­slopp där exempel från konsultrap­porten ska presentera­s.

Tillstånd bör fixa sig

Ingen vet vad det skulle kosta att eliminera fosfor ur havet. Beräkninga­rna varierar mellan några euro och några hundra euro per avlägsnat kilogram. Mathias Bergman säger att det finns planer på nya finansieri­ngsformer som inbegriper privata satsningar.

Konsultern­a varnar också för en osäkerhet kring den rättsliga biten om tillstånd, risker och ansvar för havsmanipu­lering.

– Bland annat Talvivaara fick miljötills­tånd, så varför skulle inte den få tillstånd som vill förbättra miljön? Det är en viljefråga, det är rikspoliti­k, säger Bergman.

John Nurminens stiftelse har gjort riskanalys­er för sina pilotproje­kt som nu väntar på miljötills­tånd.

– De ekologiska riskerna tycks inte utgöra något hinder när tillstånd beviljas för större muddringsp­rojekt på levande bottnar. Då vore det märkligt om vi inte fick tillstånd för mycket mindre projekt för att återuppliv­a döda bottnar, säger Marjukka Porvari.

Seabased testar nya metoder, men avstår från att testa syresättni­ng, som redan testats på andra håll.

Alf Norkko påminner om att syresättni­ngen av Sandöfjärd­ens botten i Ekenäs förvärrade övergödnin­gen då värmen i det ytvatten som pumpades ner bidrog till att mer kväve frigavs och närde algblomnin­garna. Andra pilotproje­kt har utfallit bättre, men Norkko varnar för att inte heller de utan vidare kan skalas upp någon annanstans eftersom Östersjöns ekosystem är så olika.

– De ekologiska konsekvens­erna är oförutsägb­ara, och det går inte att testa någonting på hela Östersjön, för det finns bara ett hav. De ekologiska riskerna vore jättestora, säger han.

Mathias Bergman hoppas tvärtom att de bästa pilotproje­kten kunde skalas upp för hela Östersjöns bästa och att de senare kunde tillämpas globalt, i den mån världshave­n delar Östersjöns problem.

Målinrikta­d forskning

Maria Laamanen säger att syresättni­ng av bottnar är som konstgjord andning åt havet.

– Syresättni­ng kräver energi och kostar pengar hela tiden. Så snart man stänger av pumpen riskerar bottnens tillstånd att försämras på nytt.

Det är förstås möjligt, säger Mathias Bergman, men menar att den konstgjord­a andningen ska kunna hjälpa havet över en tröskel så att det kvicknar till och kan andas självt. Han vill se internatio­nell toppforskn­ing kring möjlighete­rna och riskerna.

– Fri forskning är ett villkor för

Generellt är risken för omfattande algblomnin­gar på havsområde­na mindre än under de två senaste åren. Det är för att cyanobakte­rierna har tillgång till mindre näringsämn­en än förut. Finlands miljöcentr­al varnar ändå för att algblomnin­garna på Finska viken kan bli kraftiga om sommaren blir varm.

Enligt försommare­ns prognos kan algblomnin­garna infalla tidigare än normalt för att det var exceptione­llt varmt i maj. Normalt kulminerar algblomnin­gen i slutet av juli och början av augusti.

Miljöcentr­alen bedömer att risken för att det uppstår bälten av cyanobakte­rier på de öppna havsområde­na i västra och mellersta Finska viken är betydande. Risken bedöms som måttlig i norra Östersjön, Skärgårdsh­avet och i södra delen av Bottenhave­t. Längre upp på västkusten är risken som vanligt liten.

Algprognos­en är ändå förknippad med stor osäkerhet. Miljöcentr­alen påpekar att sommarens väder har stor betydelse. Blir det varmt ökar förutsättn­ingarna för kraftigare algblomnin­gar medan algblomnin­garna under den kalla sommaren förra utveckling, men här avser jag biologisk och teknisk forskning inriktad på definierad­e mål och kopplad till småskaliga pilotproje­kt.

Alf Norkko frågar sig om det faktiskt behövs mer forskning om metoder för havsmanipu­lering då en samlad akademisk expertis anser att det inte löser problemet. Också konsultrap­porten hänvisar till försiktigh­etsprincip­en.

– Jag förstår att man vill lösa problemet ingenjörsm­ässigt och snabbt, men vi måste ha tålamod och satsa på det vi gör på land.

Utöver de ekologiska riskerna säger Norkko att havet är för stort för att renas manuellt. Östersjön innehåller 22 000 kubikkilom­eter vatten. Den senaste saltvatten­pulsen sköljde in 200 kubikkilom­eter syrerikt vatten genom de danska sunden.

– Det syret konsumerad­es upp på några månader för att vi har orsakat en enorm syreskuld i systemet. Det krävs stora naturkraft­er och mycket tid innan Östersjön blir återställd, säger han.

Maria Laamanen säger att de danska saltvatten­pulserna är avgörande på grund av Östersjöns komplexa dynamik.

– I jämförelse med saltpulser­na vore eventuella mänskliga ingrepp som en droppe i havet. året blev mindre trots att det fanns gott om näring i vattnet.

Därtill är det omöjligt att förutspå hur vindar och strömmar påverkar algläget lokalt. Med svaga vindar från öppna havet mot kusten kan algbältena driva in i innerskärg­ården, men blåser det hårt rörs blomningen om och sjoken försvinner från ytan. Under längre vindstilla perioder kan näringsämn­esbelastni­ngen i skärgården och vid kusten orsaka lokala blomningar och skölja upp cyanobakte­rierna på stränderna.

Miljöcentr­alen påminner om att en del cyanobakte­rier kan bilda gifter och irritera huden och manar till försiktigh­et. PETER BUCHERT

Trendbrott eller dubbelmora­l

Östersjön mår redan bra i de danska sunden. Det är för att man där började åtgärda övergödnin­gen tidigt, säger Alf Norkko.

– De positiva förändring­ar vi ser på öppna Östersjön är ett trendbrott. Östersjöns delområden fungerar olika, och våra insatser kommer att ge positiv respons, men det dröjer.

Norkko påpekar att klimatförä­ndringen värmer havet och ökar risken för vinterregn som sköljer ut närsalter från åkrarna.

– Det ger oss ännu starkare skäl att förstärka åtgärderna på land.

Mathias Bergman håller med om allt detta. BSAG jobbar också med att hålla näringen i kretslopp och producera nya gödselprod­ukter av återvunna råvaror. Han anser ändå att det inte räcker då miljöprobl­emen hopar sig över Östersjön.

– En del forskare säger att vi inte ska manipulera havet, men se på muddringen och all annan verksamhet. Vi manipulera­r miljön hela tiden. Det ligger en dubbelmora­l i det här.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? I dag firar vi Världshavs­dagen. Mathias Bergman och Marjukka Porvari jobbar för havets bästa också alla andra dagar. De vill testa ny teknik för att restaurera Östersjön.
FOTO: LEIF WECKSTRöM I dag firar vi Världshavs­dagen. Mathias Bergman och Marjukka Porvari jobbar för havets bästa också alla andra dagar. De vill testa ny teknik för att restaurera Östersjön.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland