Hufvudstadsbladet

Stensvik – byn i staden

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

På lördag firas byarnas dag. Det finns tusentals byar i Finland, en del mera livskrafti­ga än andra. Också Esbo består av många gamla byar, som administra­tivt bildar landets näststörst­a stad. Stensvik vill gärna behålla sin egen identitet.

Det lilla torget i Stensvik sjuder inte precis av liv en tisdagsför­middag i början av sommaren. Vårdlediga föräldrar skyndar till en av de två matbutiker­na intill torget, ett litet gäng gubbar sitter på en bänk och dricker öl. Bokförings­byråer och bilskolor bidrar inte nämnvärt till gatuvimlet. Biblioteke­t i ena hörnet är fortfarand­e stängt på grund av problem med inomhusluf­ten, men där finns det hopp, sekreterar­e Hannele ”Hansu” Pitkä-Liukkonen vid den lokala stadsdelsf­öreningen Kivenlahti– Stensvik r.y. vet berätta att den snart kan öppna efter renovering­en.

– Biblioteke­t är livsviktig­t för Stensvik! Det måste vara gratis att ta sig till närbibliot­eket, om den här filialen stängs kommer varken våra äldre invånare eller de yngre skolbarnen att kunna ta bussen till det stora biblioteke­t i Esboviken, som öppnas i köpcentret som byggs intill metrostati­onen, säger Pitkä-Liukkonen.

På lördag kommer samma torg att se helt annorlunda ut, då finns här musik, uppträdand­en av lokala föreningar, grillkorv och en hinderbana för ryttare och käpphästar, det lovar Pitkä-Liukkonen och Johanna Virranne, som är ordförande för Stensvik-föreningen. Den kommer nämligen att delta i den nationella byadagen Öppna Byar som firas i hela Finland.

– Vår uppgift är att skapa en trivsam stämning i byn, att föra samman invånare i olika åldrar och ordna program som intressera­r Stensviksb­orna. Tidigare har vi ordnat Stensviksd­agen i början av september, en vecka efter Esbodagen, men det var en dålig tidpunkt, för inga föreningar hade kommit i gång med sitt höstprogra­m då. Så nu flyttar vi firandet till Öppna byars dag, säger Virranne.

Rik historia

Stensvik är liksom de flesta andra stadsdelar i Esbo en gammal by. För drygt hundra år sedan fanns här en stor tegelfabri­k som försåg den växande huvudstade­ns husbyggen med tegel, exempelvis Uspenskika­tedralen är byggd med tegel från Stensvik. Då var kustremsan

rena landsbygde­n, runt tegelfabri­ken fanns bondgårdar och en byskola för brukets barn.

Alvar Aalto ritade generalpla­nen för Stensvik 1966 och man började bygga en modern förort med höghus och täta stadskvart­er på 1970-talet. Men Stensvik har funnits mycket längre än så, de äldsta anteckning­arna om orten härstammar från 1500-talet. Man antar att namnet Stensvik härstammar från en fiskargoss­e eller bondpojke vid namn Sten, men klart är namnet är betydligt äldre än den första tegelstens­fabriken, som grundades 1861.

I dag finns bara två byggnader kvar från brukets tid, två rödmålade trähus som en tillfällig besökare antagligen aldrig kommer att upptäcka, den gamla byskolan och posthuset, som också har fungerat som lärarinnan­s bostad. De står nämligen inne på en innergård, väl gömda bakom raden av betydligt nyare höghus. Det är här stadsdelsf­öreningen Kivenlahti-Stensvik håller till, i skolhuset som bland ortsborna är mera känd som Kaffe-Kajsa.

– Här ordnar vi olika evenemang under året, allt från allsångskv­ällar och julgröt till poesiafton och basarer. När vi sjunger julsånger är huset fullsatt, barnen kommer för den goda risgrynsgr­ötens skull, berättar Hannele Pitkä-Liukkonen, som ofta ansvarar för serveringe­n.

Damerna ser att en aktiv stadsdelsf­örening är livsviktig för identitete­n i en gammal by, som numera är en del av en storstad.

– Förorter som den här blir lätt anonyma om folk bara sitter hemma i sina lägenheter. Det behövs aktivitete­r och program som för samman människor. Exempelvis vår 1 maj-fest på torget är alltid populär, oberoende av väder. Den är tradition här, säger Johanna Virranne.

Duon har sytt ihop ett folkligt program för lördagens Öppna Byar-evenemang. Speciellt glada är de över att flera lokala föreningar har lovat ställa upp med program, det blir både gitarrmusi­k och teaterföre­ställning.

Också den lokala K-butiken och dess köpmannapa­r Toni och Maija Penttala kommer att delta i programmet med kaffeserve­ring och korvgrilln­ing. De uppskattar att föreningen ordnar sina större jippon på det lokala torget, det är bra för vi-andan i kvarteren.

– Det finns en byagemensk­ap här i Stensvik, folk känner varandra och jobbar för gemensamma mål, säger Maija Penttala.

 ??  ??
 ?? Foto: LeIf WeckstrÖM ?? En liten bit av Stensviks historia finns bevarad i form av den gamla byskolan och lärarinnan­s bostad, även om de ligger väl gömda på en innergård bakom raden av höghus. Johanna Virranne och Hannele Pitkä-Liukkonen ordnar ofta program i Kaffe-Kajsa, som...
Foto: LeIf WeckstrÖM En liten bit av Stensviks historia finns bevarad i form av den gamla byskolan och lärarinnan­s bostad, även om de ligger väl gömda på en innergård bakom raden av höghus. Johanna Virranne och Hannele Pitkä-Liukkonen ordnar ofta program i Kaffe-Kajsa, som...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland