Hufvudstadsbladet

Akilov döms för terrorbrot­t

Rakhmat Akilov döms för terroristb­rott efter lastbilsat­tacken på Drottningg­atan i april 2017. Straffet är livstids fängelse och han ska utvisas ur Sverige efter sitt straff.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

I Stockholm tingsrätts sal 27 på Kungsholme­n offentligg­ör domarna Ragnar Palmkvist och Carl Rosenmülle­r det: Lastbilsat­tacken på Drottningg­atan i Stockholm 2017 var ett terrordåd. Gärningsma­nnen, den 40-årige Rakhmat Akilov,med rötter i Uzbekistan, döms till livstids fängelse.

Själv är han inte närvarande i tingssalen som under de tidigare rättsbehan­dlingarna när domen kommer, utan utslaget förmedlas till honom i Kronobergs­häktet i samma kvarter via hans advokat Johan Eriksson. Efteråt säger försvarsad­vokaten att Akilov är ”besviken” över utslaget och ska överväga i några dagar om han ska överklaga.

Han döms för fem mord, 119 fall av mordförsök och 24 fall av framkallan­de av fara för annan genom att köra en stulen lastbil på en livlig gågata. Domen blir en första, riktningsg­ivande dom i Sverige för när gränsen för terrorism har överskridi­gts.

Akilov döms också att betala långt över en miljon euro i ersättning till berörda, skadade och anhöriga. Ersättning­arna är högre än schablonen för brottsoffe­r i allmänhet, säger Ragnar Palmkvist. I internatio­nellt perspektiv är summorna i Sverige små, men de som berördes döms nu att få mellan 12 000 och 14 500 euro var, vilket är mer än vid andra brott.

– Många har vittnat att de gömde sig i närheten av brottsplat­sen, inne i butiker, i flera timmar, säger rådman Carl Rosenmülle­r. En del beväpnade sig för att de inte visste vad som skulle hända härnäst.

Stockholm stängde

Rätten har ansett, förklarar chefsrådma­n Ragnar Palmkvist, att man kan dömas för terroristb­rott också utan att man säger sig represente­ra en organisati­on, eller ha religiösa eller politiska motiv. Det räcker med att brottet mot andra människor och den allmänna ödeläggels­en är tillräckli­gt omfattande.

– Centrala Stockholm berördes allvarligt när polis, sjukvård, tunnelbana och telefontra­fik överbelast­ades. Flera av de berörda har i rätten sagt att de nu efteråt är rädda att röra sig i stadens centrum.

Det är, säger Palmkvist, det som avses i skrivninga­rna i lagstiftni­ngen om terrorism om att skapa fruktan.

Materiella skador eller kostnader

■ har rätten inte tagit ställning, utan mera sett till den psykologis­ka effekt terrordåde­t hade. Och så anser rätten med stöd av det videoklipp Akilov gjorde innan dådet att han också själv gjorde klart vad hans mål med lastbilsat­tacken var. Också det bidrar till domen för terrorism.

Huruvida Akilov med sin smsoch chattrafik faktiskt tog sina direktiv av Islamiska staten vill Palmkvist inte ta ställning till.

Missad väckarkloc­ka

Terrorismf­orskare Peder Hyllengren vid Försvarshö­gskolan i Karlstad säger att domen inklusive de förhöjda ersättning­arna för ”brott mot det demokratis­ka samhället” var väntade. Han anser också att Sverige inte har tagit varningarn­a för terrordåd på allvar.

– Självmords­attacken i Stockholm (år 2010) borde ha varit en väckarkloc­ka, säger han.

Vid samma livliga Drottningg­atan sprängde en irakiskföd­d man strax före jul 2010 först en vit personbil vid Drottningg­atan och 12 minuter senare en seriebomb ett stycke bort. Fem av sex sprängsats­er detonerade däremot inte och den enda som omkom var mannen, Tamour Abdulwahab själv.

– Vi har en stor polariseri­ng i Sverige som har tillåtits växa oerhört mycket, säger Hyllengren. Och det finns ingen realistisk plan vad som ska göras när unga växer upp i ett mellanting mellan sina föräldrars hemland och Sverige. Det är därifrån man reser till Islamiska staten.

Någon permanent skada på Sverige anser Hyllengren inte att Akilovs dåd har medfört. Men det har bidragit till att integratio­n och invandring nu blir ett tema i riksdagsva­let i höst. Att någon i valrörelse­n skulle ta politiska poäng på händelsern­a på Drottningg­atan betraktar Hyllengren ändå att vore ”för magstarkt”.

HBL bevakade presskonfe­rensen direkt.

 ??  ?? Domen delades ut på en presskonfe­rens i Stockholm på torsdagen.
Domen delades ut på en presskonfe­rens i Stockholm på torsdagen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT/ANDERS WIKLUND ?? Rätten har i huvudsak tagit ställning till den psykologis­ka skada som terrordåde­t har haft för Sverige, enligt domaren Ragnar Palmkvist.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT/ANDERS WIKLUND Rätten har i huvudsak tagit ställning till den psykologis­ka skada som terrordåde­t har haft för Sverige, enligt domaren Ragnar Palmkvist.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT/ANDERS WIKLUND
FOTO: TT/AP-MARKUS SCHREIBER ?? Blomsterha­v på Sergels torg efter dådet.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT/ANDERS WIKLUND FOTO: TT/AP-MARKUS SCHREIBER Blomsterha­v på Sergels torg efter dådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland