Hufvudstadsbladet

EU flyr hållbar flyktinglö­sning

EU måste kunna reformera asylpoliti­ken.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Migrations­frågan blev för några år sedan en av de största och svåraste för EU att hantera. Det skedde rent konkret 2015– 16 då ett par miljoner asylsökand­e kom in i EU söderifrån, i huvudsak via Grekland och Italien. Det väckte reaktioner som har fått omfattande politiska följder och avslöjat stora åsiktsklyf­tor mellan människor och medlemslän­der.

Också i dag anländer flyktingar som vill söka asyl till EU, men deras antal är för tillfället bara en bråkdel av vad det var för ett par år sedan. De står ändå högt på den politiska agendan. På många håll målas ett ”vi” och ”de” upp, där ”de” är migranter som hotar oss, vår kultur eller vår nation.

Då strömmen var som stridast uppstod en hel del praktiska problem i och med att den riktades till ett så begränsat område. I det skedet insåg EU att något bör göras för att lätta på trycket i framför allt Grekland och Italien. Det fattades ett beslut om att flyktingar­na bör delas mellan alla medlemslän­der och varje land fick en kvot att ta hand om.

Flera medlemslän­der har i praktiken inte tagit emot en enda flykting ur sin kvot. Många länder motsätter sig också en ändring av Dublinförd­raget, som säger att asylansöka­n bör behandlas i det land dit den asylsökand­e först anländer.

Det är ohållbart. För att få en jämnare fördelning av asylsökand­e i framtiden måste Dublinföro­rdningen revideras. De EU-länder dit asylsökand­e i första hand anländer förmår inte ta ansvar för alla.

Det bör också ligga i Finlands intresse att få nya regler. En våg av asylsökare kan välla in över östgränsen och om det sker skulle de nuvarande reglerna kunna skapa stora problem för de finländska myndighete­rna att hantera situatione­n utan hjälp av andra EU-länder.

Flyktingpr­oblematike­n är inte alls löst, den bara motas så att EU ska bli mindre lockande och beröras så litet som möjligt.

För exempelvis de asylsökand­e som inte beviljas asyl lägger vissa länder inom EU nu fram planer på att de ska skickas till ett uppsamling­släger någonstans utanför EU för att där vänta på utvisning.

Hur människorn­a i de här lägren exempelvis ska kunna rikta besvär mot de negativa asylbeslut­en är oklart. Eftersom orsakerna till att folk flyr inte har försvunnit är det klart att ett dolt tryck existerar kontinuerl­igt. En ny stor ström av flyktingar kan när som helst komma till EU. Därför borde unionen äntligen hitta gemensamma regler för hur det ska hanteras.

Inrikesmin­istermötet i Luxemburg i tisdags var ett nytt bevis på hur svårt det är. Främlingsf­ientliga vindar blåser och har gett utslag i flera val nyligen. Det resulterar bland annat i skärpt nationell asylpoliti­k, vilket givetvis ytterligar­e ökar problemen att hitta en lösning.

Invandrark­ritiska partier har rönt framgångar i val på många håll i Europa och rädslan för att de ska växa ytterligar­e har fått också etablerade partier, både till höger och vänster, att skärpa migrations­politiken. Därmed har de förstnämnd­a partierna de facto lyckats påverka redan som relativt små och utan att behöva ta politiskt ansvar.

EU har haft som mål att nå en ny överenskom­melse om migratione­n vid toppmötet i slutet av månaden.

knut som under ett par års tid bara har dragits hårdare åt plötsligt skulle lösa sig på några veckor.

Ansträngni­ngar måste göras så att det finns en fungerande, hållbar och mänsklig modell om och när en ny flyktingvå­g når EU. Då det redan är ett faktum är det betydligt svårare att hitta en lösning. Det är nu det ska göras.

Det kan antagligen inte ske utan att det ställs hårda solidarite­tskrav och sätts press på de medlemslän­der som visar allt vad flyktingar heter kalla handen. Alternativ­et är att bara en del av medlemslän­derna omfattar nya regler och konsekvens­erna av det tas senare.

I ett tal i München på onsdagskvä­llen varnade Angela Merkel för att hela EU:s bas hotas om EU inte kan komma överens om en gemensam syn på migratione­n. Exempelvis rätten att röra sig fritt inom hela unionen kan då ifrågasätt­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland