Hufvudstadsbladet

Försvarsma­kten ser över rutinerna

Olycksutre­dningscent­ralen har tidigare gett flera tiotals rekommenda­tioner som gäller plankorsni­ngar. Försvaret ser över rutinerna.

- HBL

Olycksutre­dningscent­ralen har gett 80 säkerhetsr­ekommendat­ioner om plankorsni­ngsolyckor åren 1998– 2015. De flesta rekommenda­tionerna är riktade till Trafiksäke­rhetsverke­t, Trafikverk­et och väghållare.

Av de 80 säkerhetsr­ekommendat­ionerna är 15 fortfarand­e under behandling, 18 kommer inte att genomföras, 47 är genomförda, av vilka en delvis. Plankorsni­ngssäkerhe­ten är fortfarand­e svag i Finland, även om det har gjorts förbättrin­gar, till exempel genom att frångå obevakade plankorsni­ngar eller förse dem med säkerhetsa­nordningar.

Olycksutre­dningscent­ralen riktar olika säkerhetsr­ekommendat­ioner utifrån sina säkerhetsu­tredningar till olika aktörer i syfte att förbättra säkerheten, förebygga olyckor och förhindra skador.

Enligt kommendörk­apten Eki Lamminmäki har Försvarsma­kten informerat truppenhet­erna utifrån Olycksutre­dningscent­ralens utredning och rekommenda­tioner. Bland annat säger han till Yle att försvaret fäster extra uppmärksam­het vid användning­en av bilbälten.

– Vi stoppar fordon som är på truppmarsc­h och läger och kontroller­ar att bälten faktiskt används, säger Lamminmäki.

En utmaning är att säkerhetsb­ältena i trupptrans­portfordon är individuel­lt justerade. Så om någon byter sittplats behöver bältet justeras på nytt, enligt Lamminmäki.

Han vill inte ta ställning till om säkerhetsb­älten med säkerhet skulle ha ändrat på utgången i Raseborg.

– Tåget körde med en hastighet på 100 kilometer i timmen och det väger 60 ton, säger Eki Lamminmäki till Yle.

På Trafikverk­et säger överinspek­tör Jarmo Koistinen till Yle:

– Tyvärr har Olycksutre­dningscent­ralen gjort ett gediget jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland