Hufvudstadsbladet

Ingen räkmacka under Orpo i år

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

När partikongr­essen gryr ligger Samlingspa­rtiet rätt väl till i opinionsmä­tningar, men i stället för att glida fram på en räkmacka är knäna djupt i vårdreform­sträsket. Samlingspa­rtiet har olika halvdana alternativ. Det mest troliga är att fortsätta genom leran, och hoppas kunna påverka mer i nästa regering, signalerar partiaktiv­a.

Redan på fredagskvä­llen kan debatten gå het om vårdreform­en, då det ordnas ett särskilt diskussion­stillfälle vid sidan om partikongr­essen i Åbo. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori, partiets synligaste kritiker mot landskapsm­odellen, har lovat infinna sig och vädra sina åsikter.

Men hur ser det ut på resten av fältet – det lär också framgå under debatten. Ett plock diskussion­er med kretsaktiv­a visar att Vapaavuori också får mothugg. I de mindre blivande landskapen lutar stämningen åt att reformen behöver drivas igenom, och att förbättrin­gar kan göras senare.

Det är inte utan en viss reformtröt­thet, förstås. En del röster på fältet har tyckt att reformen ”börjar nå upp till öronen”, säger en kretsaktiv som ändå starkt håller fast vid att reformen måste drivas igenom nu, även om det skulle innebära att valfrihete­n skjuts upp och införs senare.

Bland motivering­arna hörs att ”alternativ­en börjar ta slut” och att det ”vore ett himla slöseri av massiva förberedel­ser om det inte blir något av det”.

En annan oro som kommer fram är alternativ­et att inte göra någonting, och hur ökningen i kostnadern­a ska stävjas då.

– Det talas om att vi har ett bra och effektivt vårdsystem och det har vi också haft – hittills. Men det har bärkraft fram till år 2025 och sedan räcker inte pengarna, säger Juha Rostedt, kretsordfö­rande i Tavastland.

Satu Hatanpää, ordförande för partikrets­en i Satakunta konstatera­r att Helsingfor­s och Vapaavuori har drivit sin linje, men att man på andra håll ser situatione­n ur en annan synvinkel.

En springande punkt är vad Samlingspa­rtiets riskdagsgr­upp tänker, och om resten av gruppen håller ihop. Ett par ledamöter, Elina Lepomäki och Susanna Koski, stöder inte reformen. Harry Harkimo har hoppat av gruppen helt och hållet.

Wille Rydman, som sitter i grundlagsu­tskottet, är mer nyanserad och funderar i sin blogg på att det kan vara en fördel att skynda långsamt, ”ta något steg tillbaka för att sen gå framåt”.

Riksdagsgr­uppens ordförande Kalle Jokinen sade på torsdagen efter gruppmötet att stämningen är ”lugn och väntande”. Regeringen­s svar ger en möjlighet att bedöma tidtabelle­n.

– Vårt bud är att grundlagsu­tskottets utlåtande inte hindrar projektet från att framskrida också då det gäller Samlingspa­rtiets mål.

Tre saker väckte diskussion i gruppen – hur mycket det krävs att reformen delas upp i steg, finansrama­rna, och frågan om EU-notifikati­on.

Enligt Jokinen kom det inte fram direkta smärtgräns­er under gruppmötet. Signalerna från fältet som partiet hört under förberedan­de möten

före partikongr­essen är också att reformen ska ros i land, säger han.

Men en sak som tycks skava är veterligen frågan om EU-notifikati­onen, som väckt frågor om varför det lyfts fram så starkt även om det inte hör till grundlagsu­tskottets knäckfrågo­r. Regeringen har ansett att det är svårt att göra en notifikati­on om

något som klarnar slutligen först då landskapen genomför allt i praktiken, medan utskottet och hörda experter anser att det är ett risktagand­e att inte försäkra sig om att reformen följer EU-regler.

Det träsk som Orpo vadar fram igenom innehåller ett par halvdana alternativ. Att valfrihete­n glider längre in i framtiden är en risk som sätter press på att partiet lyckas hålla sitt väljarstöd. Orpo har tänkt sig att han ska vara nästa regeringsb­ildare. Allt annat är nog besvikelse. Inte minst om Samlingspa­rtiet vill se till att marknaden öppnas i vårdreform­en.

Alternativ­et att tacka nej till alltihop ser inte heller bra ut: Det finns ingen att skylla på. Alla har haft ögonen just på Samlingspa­rtiet, som den som kan hjälpa eller stjälpa. Det var också Samlingspa­rtiet som under regeringsk­risen 2015 drev att valfrihete­n skulle in i reformen snabbare. Att nu backa tillbaka innebär att partiet är på samma punkt där man stod då man godkände regeringsp­rogrammet. Vad skyller man på då?

En kritisk punkt är kostnadska­lkylerna och grundlagsu­tskottets syn på hur hårt man kan snöra åt penningsäc­ken och trygga grundrätti­gheterna. Samlingspa­rtiet har svalt landskapen också med villkoret att staten kan hålla hårt i budgetrame­n, och att det är där man ska stoppa kostnadsök­ningen. Hur mycket tumskruvar­na eventuellt måste släppas bedöms i regeringen­s svar till socialoch hälsovårds­utskottet.

Orpo inledde sin ordförande­bana för två år sedan under en kongress som präglades av ett dramatiskt ordförande­byte. Nu har han en rad saker han gärna visar upp för de egna: högre sysselsätt­ning, mindre underskott, skattelätt­nader, sänkta dagvårdspr­iser. Men han glider inte vidare mot riksdagsva­l på någon räkmacka efter sitt återval som partiledar­e, och det beror på reformerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Petteri Orpo (stående) vill gärna vara den som bildar landets nästa regering.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Petteri Orpo (stående) vill gärna vara den som bildar landets nästa regering.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland