Hufvudstadsbladet

Förslag: Bryt Alkos monopol, plattare skatter

-

●●Partikongr­essernas motioner ger en inblick i vad partiet ser ut att driva på ett mer konkret plan är princippro­grammet.

●●Bland motionerna finns få saker som direkt berör vårdreform­en, men kring landskapsr­eformen finns ett upprop om att antalet landskap borde vara fem, och ett annat som motsätter sig landskapen­s beskattnin­gsrätt.

●●Partistyre­lsen föreslår också att Samlingspa­rtiet ska motarbeta beskattnin­gsrätten – partiet har hållit fast vid att regeringen ska kunna hålla hårt i kostnadern­a och skattepoli­tiken. Landskapen­s antal är en fråga som skavt sedan regeringsk­risen 2015, då Samlingspa­rtiet såg 12 landskap som en smärtgräns, och helst ville se ännu färre. Nu förklarar partistyre­lsen diplomatis­kt att landskapsr­eformen innehåller en bakdörr som kan göra landskapen färre: om de inte har ekonomisk bärkraft eller klarar sina åtaganden. ”Det leder sannolikt till att antalet landskap minskar på sikt”, skriver styrelsen.

●●Andra linjedragn­ingar som syns i partistyre­lsen svar är att minska progressio­nen i beskattnin­gen – föga överraskan­de – och att luckra upp marknadsre­glering. Bland annat Alkos monopol är i skottglugg­en.

●●Partistyre­lsen vill också frångå överlåtels­eskatten på bostäder, som inbringar 790 miljoner euro på årsnivå, vilket SDP formligen kastat sig över i striden om vem som ger fläskiga vallöften.

●●Flera jämställdh­etsfrågor finns också på agendan, som könsneutra­la uppbåd, att fortsätta försöka reformera familjeled­igheterna, och att genomföra translagen i enlighet med mänskliga rättighete­r så att man frångår steriliser­ingskravet. Partistyre­lsen förordar dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland