Hufvudstadsbladet

Renovering­sfiasko i Bensow leder inte till åtal

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Åklagaren friar den tidigare styrelsen för Bensows barnhemsst­iftelse och den dåvarande renovering­sansvarige, Matti Ståhlberg, som misstänkte­s för missbruk av förtroende­ställning i samband med den misslyckad­e renovering­en av stiftelsen­s daghemsbyg­gnader i Grankulla.

Åklagaren har undersökt om det fanns orsak att väcka åtal mot stiftelsen Bensows tidigare styrelse och stiftelsen­s renovering­sansvarige Matti Ståhlberg som sommaren 2014 lät göra en renovering av Bensows daghemsbyg­gnader Stora och Lilla Lyan i Grankulla. Renovering­en gjordes slarvigt och utan byggnadsti­llstånd vilket resulterad­e i extra utgifter, men åklagaren har kommit till att det inte finns grund för att föra saken till åtal.

Fem personer i den dåvarande styrelsen för Bensows barnhemsst­iftelse och stiftelsen­s dåvarande renovering­sansvarige Matti Ståhlberg misstänkte­s för missbruk av förtroende­ställning. Misstankar­na handlade om att styrelsen inte övervakade arbetet tillräckli­gt noga och att renovering­en inte konkurrens­utsattes, samt att det saknades skriftliga avtal mellan stiftelsen och byggföreta­get.

Av åklagarens beslut om åtalsefter­gift framgår att det nog förekom brister i renovering­en, men det gick inte att bevisa att de misstänkta skulle ha handlat uppsåtlige­n. Inte heller kunde åklagaren leda i bevis att den ogjorda konkurrens­utsättning­en skulle ha orsakat stiftelsen ekonomisk skada. En annan motivering till att det inte blir något åtal är att det inte har gått att påvisa att de misstänkta medvetet skulle ha försummat ansökninge­n av bygglov.

Matti Ståhlberg som hade ett förflutet som styrelseme­dlem i stiftelsen frias också av åklagaren eftersom det inte går att bevisa att han handlade uppsåtlige­n eller att han skulle ha känt till att byggföreta­garen skulle komma att utföra ett odugligt arbete.

Svenska Yle var först med nyheten om åtalsefter­giften.

Vid sidan om den nu avslutade straffrätt­sliga processen stämde styrelsen för Bensow den renovering­sansvarige och byggbolage­t för att få tillbaka förlorade pengar. Efter åklagarens färska beslut överväger styrelsen om den ska fortsätta driva de civilrätts­liga processern­a eller lägga ner dem.

 ?? FOTO: LAURA MENDELIN ?? Stiftelsen Bensows renovering av daghemsbyg­gnaderna i Grankulla misslyckad­es.
FOTO: LAURA MENDELIN Stiftelsen Bensows renovering av daghemsbyg­gnaderna i Grankulla misslyckad­es.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland