Hufvudstadsbladet

SDP är störst

Samlingspa­rtiets popularite­t har dalat i Yles senaste partimätni­ng och SDP tar över posten som Finlands största parti.

-

SDP seglar upp på första plats förbi Samlingspa­rtiet i Yles nya partimätni­ng för tiden 2 maj-5 juni. Taloustutk­imus har på uppdrag av Yle intervjuat sammanlagt 3 394 finländare för mätningen.

I Yles mätningar har SDP och Samlingspa­rtiet varit Finlands populärast­e partier sedan oktober i fjol. Samlingspa­rtiet har för det mesta varit etta men i april och maj har partiets popularite­t dalat.

I den nyaste mätningen landar Samlingspa­rtiet på 19,3 procent medan SDP:s stöd bland finländarn­a är 20 procent. Siffrorna innebär att Samlingspa­rtiet backar med 0,9 procent från Yles föregående mätning som publicerad­es den 3 maj medan SDP:s stöd är intakt. Samlingspa­rtiet samlas således till sin partikongr­ess i Åbo som Finlands näst största parti.

Bakom de två största partierna får statsminis­terpartiet Centern ett stöd på 17,6 procent, vilket är 0,6 procent mer än för en månad sedan. De grönas stöd är 14,4 procent och bakom dem landar Vänsterför­bundet på 8,9 procent och Sannfinlän­darna på 8,3 procent.

Svenska folkpartie­t klättrar en aning i Yles partimätni­ng men kommer inte riktigt upp till fyra procent. SFP har ett väljarstöd på 3,9 procent, vilket är 0,2 procent mer än för en månad sedan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Antti Rinnes och Antti Lindtmans parti SDP är Finlands största parti i Yles senaste mätning.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Antti Rinnes och Antti Lindtmans parti SDP är Finlands största parti i Yles senaste mätning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland