Hufvudstadsbladet

Vapenexpor­ten till Mellanöste­rn fortsätter

Försvarsmi­nisteriet beviljade i fjol 256 tillstånd för permanent export av försvarsma­teriel. De viktigaste mottagarlä­nderna är Sverige, Polen och Turkiet, men också ett flertal länder i Mellanöste­rn.

-

Turkiet är ett knepigt fall som vållar mycket bekymmer för oss just nu. Ilkka Rentola Ambassadrå­d vid Utrikesmin­isteriet

Turkiet krigar mot kurdiska gruppering­ar utanför landets gränser och för en väpnad kamp mot landets kurdiska minoritet i landets östra delar. Den turkiska regeringen har också infört undantagst­illstånd och prickats för kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna. Människorä­ttsorganis­ationer har påtalat en summarisk häktning av regimkriti­ker, domare, journalist­er och opposition­ella.

Är vapenexpor­ten till Turkiet förenlig med Finlands säkerhetsp­olitiska linje? – Exporten inbegriper i första hand skyddsutru­stning såsom skottsäkra västar, hjälmar, pansarstål och teknisk utrustning som används för att bedöma avstånd. Vad gäller den säkerhetsp­olitiska bedömninge­n av exporten så måste du fråga Utrikesmin­isteriet hur de ser på det hela, säger Riikka Pitkänen som svarar för övervaknin­gen av Finlands vapenexpor­t på Försvarsmi­nisteriet.

Ett knepigt fall

Utrikesmin­isteriet ger ett utlåtande, som ligger som grund för Försvarsmi­nisteriets beslut om nya tillstånd för export av försvarsma­teriel. Ifall det rör sig om principiel­lt knepiga fall, eller om det sammanlagd­a värdet av vapenexpor­ten överstiger en miljon euro, tar regeringen ställning till frågan.

– Turkiet är ett knepigt fall som vållar mycket bekymmer för oss just nu. Vi har faktiskt fattat flera negativa beslut det senaste året då det gäller planerad vapenexpor­t till Turkiet, säger ambassadrå­det Ilkka Rentola på Utrikesmin­isteriets enhet för vapenkontr­oll.

I praktiken har Utrikesmin­iste- riet stoppat exporten av patroner eller utförseln av krigsmater­iel till turkiska mottagare som antas vara inblandade i den väpnade konflikten i östra Turkiet eller inblandade i jakten på opposition­ella.

– Vi har till exempel inte förordat en export till det turkiska inrikesmin­isteriet eller landets gendarmer, tillägger Ilkka Rentola.

Var drar ni gränsen? Varför är det okej att exportera teknisk utrustning som hjälper artillerie­t att skjuta exakt, men inte okej att exportera patroner? – Det är inte lätt och det avgörs från fall till fall utifrån en helhetsbed­ömning av mottagaren och den säkerhetsp­olitiska situatione­n i landet, säger Rentola.

Patrulleri­ngsbåtar till UAE

Det är inte bara Turkiet som utmanar tjänstemän­nens kreativite­t. Försvarsmi­nisteriet beviljade även 15 nya tillstånd för export av krigsmater­iel till Mellanöste­rn i fjol. Bland mottagarlä­nderna finns Förenade Arabemirat­en som är insyltat i krigföring­en och bombningen av civila mål i Jemen.

– I detta fall handlade det om export av patrulleri­ngsbåtar. Nya tillstånd för export av vapen har inte beviljats, säger Rentola.

Sett till beviljade exporttill­stånd var Finlands största enskilda exportland Förenade Arabemirat­en. Försvarsmi­nisteriet beviljade i fjol elva tillstånd för permanent export av försvarsma­terial till Förenade Arabemirat­en till ett totalt värde på 36,4 miljoner euro.

Det sammanlagd­a värdet på alla beviljade tillstånd för export av försvarsma­teriel var 196,3 miljoner euro. Europas andel av vapenexpor­ten var 110,5 miljoner euro.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Finska pansarvagn­ar och trupptrans­portfordon är eftertrakt­ade dyrgripar i många krigförand­e länder i Mellanöste­rn.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Finska pansarvagn­ar och trupptrans­portfordon är eftertrakt­ade dyrgripar i många krigförand­e länder i Mellanöste­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland